U ovogodišnjem takmičarskom programu, zbog pada kvaliteta, neće biti filmova sa prostoru bivše Jugoslavije, rekla je selektorica Elma Tataragić.

Sarajevo, Bosna i Hercegovina – 18. juli 2017: Ususret 23. Sarajevo Film Festivalu (SFF), najvećoj regionalnoj filmskoj smotri koja će se održati od 11. do 18. augusta, na konferenciji za medije u Sarajevu objavljen je Takmičarski program za igrani film u okviru kojeg će ove godine biti upriličene tri svjetske i četiri regionalne premijere. Selektorica igranog i kratkog filma te filmova u sekciji “U Fokusu” Elma Tataragić (na fotografiji) predstavila je djela koja će se ove godine naći u najvažnijem programu SFF-a ( Denis Zuberi – Anadolu Agency ) – Izvor i foto: Aljazeera

Sedam filmskih ostvarenja iz regije koja se prostire od Austrije do Azerbejdžana takmičit će se za naslov najboljega u kategoriji igranog filma na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, ali među njima neće biti nijednog filma iz zemalja sa prostora bivše Jugoslavije, objavili su organizatori u utorak.

Publika će tokom trajanja 23. SFF-a, koji će se biti održan od 11. do 18. augusta, imati priliku pogledati više od 200 različitih filmskih naslova, pri čemu je 55 filmova u selekcijama, od čega će se 46 takmičiti za nagrade u različitim kategorijama.

Selektorica Elma Tataragić rekla je kako je ove godine u takmičarskim kategorijama primjetno odustvo “mikroregije”, pojašnjavajući to činjenicom kako je očito došlo do pada i u kvalitetu i u kvantitetu onoga što se nudi i iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Pregledano 210 filmova

Na konačni odabir utjecao je i kalendar SFF-a, jer je brojnim autorima bilo nezgodno “čuvati” filmove gotovo godinu dana kako bi premijeru imali baš u Sarajevu.

“Sve smo uzeli u obzir, no ono što se nudilo nije bilo dovoljno kvalitetno za SFF”, kazala je Tataragić, podsjećajući kako je selekcija uslijedila nakon što je pregledano 210 filmova, potencijalnih kandidata za najbolji igrani film Festivala.

Tataragić se nada kako bi naredna godina ipak mogla promijeniti stanje i ponuditi veću i kvalitetniju produkciju iz uže regije, koja bi onda bila zastupljena na SFF-u.

U konkurenciji za nagradu “Srce Sarajeva” u kategoriji igranog filma je sedam raznovrsnih ostvarenja.

Svjetske premijere na 23. SFF-u imat će albansko-grčki film Buđenje dana debitanta Gentiana Kocija, rumunski film Meda ili ne tako sjajna strana stvari Emanuela Parvua te Zrno iz Turske u debitantskoj režiji Semiha Kaplanoglua.

Regionalne premijere imat će bugarsko ostvarenje Pravci Stephana Komandareva, a u toj kategoriji je i grčki film Sofijin sin u režiji Eline Psykou

‘Srce Sarajeva’ za najbolje

Iz Gruzije stižu filmovi Strašna majka, debitantsko ostvarenje Ane Urushadze, koja je najmalađa autorica jednog od ostvarenja u natjecateljskoj konkurenciji, te Taoci u režiji Reze Gigineishvili.

Nagrada “Srce Sarajeva” ove godine pobjedniku donosi i novčani iznos od 16.000 eura, najbolji režiser dobit će 10.000 eura, a najbolji glumac i glumica po 2.500 eura.

Bosanskohercegovački fillm Alena Drljević Muškarci ne plaču, koji je u Karlovim Varima osvojio posebnu nagradu žirija, te Ptice kao mi, animirani film u režiji Faruka Šabanovića i Amele Ćuhare u Sarajevu će imati premijeru van takmičarske konkurencije.

Izvor: Aljazeera/Agencija