Stanje bezbjednosti na području grada Istočno Sarajevo prošle godine bilo je zadovoljavajuće, izjavio je danas načelnik Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Srpko Kosorić.
Podnoseći informaciju o stanju bezbjednosti u Istočnom Sarajevu u prošloj godini, Kosorić je na sjednici Skupštine grada rekao da su po pitanju ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela postignuti izuzetno dobri rezultati.

„U prošloj godini smo riješili krivična djela počinjena od 2011. do 2015. godine. Radilo se o oko 50 krivičnih djela i 200 provala počinjenih na području Centra“, rekao je Kosorić i dodao da je riječ o dvije organizovane kriminalne grupe iz Kantona Sarajevo.
Kosorić je istakao da će u Istočnoj Ilidži biti otvorena policijska stanica, za šta su u novembru prošle godine dobili i podršku ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača.

Kosorić je potvrdio da su slučajevi „Kontra“, kada je bačena eksplozivna naprava na istoimeni ugostiteljski objekat u Istočnom Sarajevu, kao i „Petrol“, pri kraju, te da se radi na prikupljanju još nekih dokaza.

„Znamo izvršioce i oni će veoma brzo biti privedeni pravdi“, rekao je Kosorić.

Govoreći o paljevini automobila predsjednika Opštinskog odbora SNSD-a Pale Boška Tomića, Kosorić je rekao da u tom slučaju veoma brzo očekuje rezultate, vjerovatno prije rezultata o napadu na predsjednika Mladih SNSD-a Sokolac Jovana Golijana.

On je potvrdio da CJB raspolaže svim potrebnim saznanjima koja se odnose na povećan dolazak stanovnika iz arapskih zemalja, a koja su bitna za bezbjednost građana na području ovog Centra.

„Mi smo po zakonu dužni da o saznanjima koja nisu u vezi sa našim prostorom obavijestimo nadležne institucije, što redovno i činimo“, rekao je Kosorić
Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija smatra da su podaci o povećanoj rasvijetljenosti krivičnih djela, namjeri o otvaranju policijske stanice na području Istočne Ilidže i preduzetim mjerama na većoj bezbjednosti građana, koje je iznio načelnik CJB-a, ohrabrujući.

„Nažalost, određeni događaji posljednjih dana bacaju sjenu na sve dobro što su pripadnici CJB-a uradili. Zato im treba podrška svih nas da prepoznamo obilježje krivičnog djela i da ih prijavimo. Građani, poučeni negativnim iskustvima, to čine jedino ako se lično suoče sa takvom pojavom“, rekao je Samardžija.

Odbornici Skupštine grada dali su jedinstvenu podršku Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, odnosno CJB-u Istočno Sarajevo na svemu što čine s ciljem poboljšanja bezbjednosne situacije i otkrivanju počinilaca krivičnih djela na području grada.

Kosorića su zamolili da MUP-u Republike Srpske prenesu poruku da ubrzaju aktivnosti na otvaranju policijske stanice u Istočnoj Ilidži.
Odbornik SDS-a u Skupštini grada Goran Šehovac izrazio je zadovoljstvo što je, kako kaže, neko konačno shvatio da je Istočnoj Ilidži potrebna policijska stanica, koja je nekada postojala u toj opštini.

„Opština Istočna Ilidža je spremna dati prostorije za policijsku stanicu, čijim formiranjem će se građani osjećati sigurnije. Svakim danom bezbjednost građana se dovodi u pitanje, ne samo ovdje i u Republici Srpskoj, već i u cijeloj BiH“, rekao je Šehovac.

On smatra da će otvaranjem stanice u Istočnoj Ilidži u znatnoj mjeri biti riješen problemi zaštite građana i njihove imovine, koje, u najvećem broju slučajeva, čine kriminalne grupe ili pojedinci koji nisu sa područja grada Istočno Sarajevo.
Odbornici su na današnjem zasjedanju usvojili Zaključak u kojem stoji da Grad Istočno Sarajevo daje punu podršku integrisanom Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i rektoru pro. dr Radoslavu Grujiću, a povodom medijskih istupa studentskih predstavnika koji su zatražili rektorovu ostavku zbog lošeg rezultata upisa u prvom upisnom roku na UIS.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija rekao je da je Univerzitet nosilac razvoja ovog grada i regije i da rukovodstvo grada ima dobru saradnju sa predstavnicima Univerziteta, koja nije samo deklarativna. „Univerzitet za nas ima ogroman značaj, zbog toga smo uvijek tu da pružimo svaku vrstu podrške, pa i materijalnu“, rekao je Samardžija, podsjećajući da je objekat Kikinde, koji je u vlasništvu Grada Istočno Sarajevo, ustupljen na korišćenje Univerzitetu.

„Ne treba rektora etiketirati kao glavnog krivca zbog manjeg broja studenata upisanih u prvom upisnom roku na fakultetima, jer je takva situacija u cijeloj RS i okruženju. To je nešto čime se trebamo baviti svi, a naročito viši nivoi vlasti u RS“, rekao je gradonačelnik, ističući da treba sačekati septembar i treći upisni rok, pa onda pogledati rezultate, a ne davati prije vremena neodmjerene i ishitrene izjave.

Izvor: Grad Istočno Sarajevo