Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da su Reformska agenda, ali i aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ sahranjeni, nakon glasanja u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH bude razmatran u redovnoj proceduri.

“Za sahranjivanje aranžmana i reformske agende odgovorna je većina na nivou BiH”, rekao je Tegeltija.
On je naveo da svaki projekat Republike Srpske, koji je vezan za BiH, ima samo probleme, te da se definitivno mora pokušati izaći iz krize u BiH i da je krajnje vrijeme da se prestane obmanjivati javnost.

“Kada dođu predstavnici međunarodne zajednice, onda su puna usta reformske agende, evropskog puta i tako dalje. Kada dođe na red usvajanje obaveza definisanih agendom, onda ne postoji većina na nivou BiH. SNSD je bio jasno opredijeljen da pokuša da spasi obraz zajedničkim institucijama BiH, prije svega pred međunarodnom zajednicom, ali i pred nekim drugim poslovima”, rekao je Tegeltija novinarima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je izrazio žaljenje što je Savez za promjene prihvatio da bude dio krize u FBiH i što je pokazao da je protiv Reformske agende.

Tegeltija je poručio da treba da prestanu da se kriju iza priče o poljoprivrednicima, jer je Republika Srpska rekla da će obezbijediti dodatnih 10 miliona KM za potrebe regresiranog plavog dizela.

“Sadašnje igre koje se tamo vode po pisanju nekih amandmana imaju za cilj neke poslove sa benzinskim pumpama, ne sa poljoprivrednim proizvođačima”, istakao je Tegeltija.

On je rekao da Republika Srpska već godinu dana funkcioniše bez aranžmana sa MMF-om, te da će tražiti druge izvore, iako su sredstva MMF-a najpovoljnija.

Izvor: SRNA