Kako kaže, MMF je primio na znanje da Parlamentarna skupština BiH nije usvojila izmjene i dopune Zakona o akcizama, kao ni novi Zakon o osiguranju depozita.

“Ovo će imati implikacije na mobiliziranje vanjskog finansiranja za prijeko potrebne infrastrukturne projekte i na napore koje vlasti ulažu u modernizaciju regulative bankarskog sektora. Oba zakona predstavljaju ključne parametre programa vlasti koji MMF podržava u obliku Proširenog aranžmana (Extended Fund Facility-EFF). Mi očekujemo značajana kašnjenja u zaključivanju prvog pregleda programa”, kazao je Ilahi.

Dodao je da su u proteklim mjesecima vlasti ostvarile dobar napredak u provedbi ekonomskih reformi koje su podržane EFF-om, posebno u pogledu jačanja fiskalne discipline, očuvanja finansijske stabilnosti i poboljšanja poslovnog okruženja.

“Spremni smo pomoći vlastima da i dalje provode strukturalne reforme kako bi potaknuli potencijal rasta i održali makroekonomsku stabilnost, uključujući i savjete MMF-a i tehničku pomoć. Vlastima je, međutim, potrebno više vremena da ostvare napredak u nekoliko ključnih oblasti svog programa, kao npr. da osiguraju finansiranje za ključni infrastrukturni projekt, modernizuju, regulativu iz bankarskog sektora te unaprijede upravljanje u kompanijama u državnom vlasništvu”, kazao je Ilahi.

Ističe da će oni u narednom periodu održavati stalni dijalog s vlastima i da su odlučni pružiti pomoć u naporima bh. vlasti.

Izvršni odbor MMF-a 7. septembra 2016. godine je odobrio trogodišnji Prošireni aranžman sa BiH u iznosu od blizu 563,3 miliona eura kako bi podržao ekonomski reformski program zemlje.

Izvor: Klix