Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Srpska saglasna da bude parafiran adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Dodik je rekao da putem javnosti daje saglasnost srpskom članu Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću da glasa za parafiranje, a nakon konsultacija sa poljoprivrednicima iz Srpske, te sastanaka sa njemačkim ministrom poljoprivrede Kristijanom Šmitom i premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je naglasio da SSP stupa na snagu 1. januara iduće godine i da ima prostora da se dogovore svi detalji. Dodik je istakao da su se i on i premijerka Željka Cvijanović jutros telefonom konsultovali sa predstavnicima poljoprivrednih proizvođača u Srpskoj, te resornim ministrom poljoprivrede i dobili njihovu saglasnost za parafiranje SSP.

“Dogovor sa ministrom poljoprivrede Njemačke kao izaslanikom kancelarke Angele Merkel o tome da se nađe način i pomogne poljoprivrednoj proizvodnji u BiH, prije svega u Srpskoj, je ključni za donošenje ovakve odluke”, rekao je Dodik u Banjaluci.

“Očekujemo da će niz konkretnih mjera biti dogovoren sa Njemačkom u narednim mjesecima. Mi vjerujemo Njemačkoj i njenim obećanjima i u tom pogledu smatramo da je taj posao završen”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, narednih dana sa poljoprivrednicima će se razgovarati o samoj realizaciji uslova pod kojima je odobreno parafiranje SSP-a, a jedan od sastanaka biće održan i u Njemačkoj.

Izvor: RTRS