Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo 5. aprila, usvojili su izvještaj o izvršenju budžeta grada u prošloj godini u kojem je ostvaren suficit od 277.000 KM.

U 2016. godini ukupni prihodi, primici, neutrošena sredstva i suficit ranijih godina iznose 9.338.537 KM, dok su ukupni rashodi i izdaci iznosili 9.061.757 KM.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da je ovo rijetka lokalna zajednica u Republici Srpskoj i BiH koja je poslovala pozitivno i u budžetu ostvarila suficit.

Vuković je istakao da je iznenađen da opozicija nije glasala za ovaj budžet u kojem je ostvaren suficit i pozvao odbornike da smanje političku priču i da pokušaju svi zajedno da rade i da budu objektivniji.

Kada je riječ o raspodjeli suficita po opštinama u sastavu grada, Vuković kaže da svi imaju svoje istine po oštinama i nisu zadovoljni dobijenim sredstvima, ali su to sve otvorena pitanja o kojima treba razgovarati.

„Mi ćemo sve zahtjeve i potrebe opština pokušati izbalansirati. To nije lako raditi jer šest opština ima šest svojih istina i šest zahtjeva“, kaže Vuković i dodaje da grad želi da ima šest jakih i dobrih opština, ali i opštine treba da pokažu da žele da imaju jak grad Istočno Sarajevo.

Prema njegovim riječima, gradske vlasti pomagaće opštinama i na druge načine, a pomoć je i to što gradske službe, kao što je inspekcija ili Vatrogasna jedinica, rade posao za opštine i na taj način im štede budžete.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva je naveo da je danas usvojena i informacija o finansiranju srednjoškolskih centara na području grada, od kojih mnogi imaju probleme, kako finansijske, tako i sve druge. Podsjetio  je da je Grad po zakonu obavezan da finansira materijalne troškove srednjih škola i to će i raditi, ali očekuje i od opština i resornog ministarstva da zajednički učine napore da uslovi u srednjoškolskim centrima budu bolji, ali da usvojenom odlukom neće doći do povećanja plata funkcionerima.

Skupština je donijeli i odluku o pristupanju izradi statuta grada i skupštinskog poslovnika o radu.

Izvor i foto: Grad Istočno Sarajevo