Postoji mnogo načina pripremanja kruompira u njemačkoj kuhinji: možete ih peći, pržiti, kuhati ili dodati u hladne salate. Nijemci nisu ljubitelji pirea od krompira – mnogo su im draži rezanci.

 Eintopf je primjer dobrog i krepkog obroka – jelo iz lonca koje se poslužuje kao večera. Ovisno o sastojcima, podsjeća na juhu ili gulaš. U ovo jelo možete staviti baš sve što Vam dođe pod ruku. Među desertima Nijemcima je najdraža Apfelstrudel, pita od jabuke porijeklom iz Austrije koja se poslužuje topla.    German Food Guide

Regionalne tradicije

U zapadnoj Njemačkoj – Schwarzwaldu i Baden-Württembergu – može se namirisati snažan utjecaj bliske švicarske i francuske kuhinje. Povrće igra važnu ulogu u kuhinji ove regije. U južnom dijelu zemlje, posebno u Bavarskoj, jede se nešto kaloričnija hrana. Možda je to razlog zbog kojeg se njemačka kuhinja godinama smatrala pretjerano masnom i nije postigla svjetsku popularnost. Bez obzira na sve, ona je jedna od najsofisticiranijih kuhinja i veoma je dobro poznata u cijelom svijetu.

Juhe na njemački način

Juhe u Njemačkoj ne uživaju pretjeranu popularnost, ali među najpoznatijima svakako su Gulaschsuppe, juha veoma slična mađarskom gulašu, pikantna juha Bohnensuppe te Zwiebelsuppe, slična francuskoj crvenoj juhi od luka. Nijemci s istoka zemlje često pripremaju solyanku, pikantnu ukrajinsku juhu sa sjeckanim kobasicama. Od ovih juha popularnije su ipak one s rezancima, primjerice bavarska Leberknödelsuppe. Ostala predjela nisu toliko sofisticirana – to su uglavnom salate, paštete ili suhomesnati proizvodi. Na sjeveru zemlje raširena je konzumacija morskih plodova i ribe, od koje je Nijemcima najdraža pastrva.

German frankfurters and hot potato salad

Kobasice su veoma dobro poznati nacionalni proizvod

Hrana koju nam predstavlja njemačka kuhinja gotovo je bez iznimke zasitna i kalorična, ali zato veoma ukusna. Meso u njoj igra važnu ulogu, osobito svinjetina koja se priprema na mnogo različitih načina. Ne postoji osoba na svijetu koja nije barem jednom čula za njemačke kobasice, primjerice frankfurtske kobasice (poznatije po svojoj upotrebi u pripremanju hot-dogova).

Kiseli kupus

U Njemačkoj se kupus konzumira na gotovo sve načine – kuhan, pirjan ili ukiseljen. Na njemačkom teritoriju kupus se pojavio prije mnogo godina, i od tada nije nimalo izgubio na važnosti u prehrani Nijemaca. Ukiseljeni kupus poznat je kao Saurekraut, dok se crveni kupus kuhan s jabukama naziva Apfelrotkohl. Osim toga, Nijemci naprosto obožavaju šparoge, čija sezona počinje u travnju a završava u lipnju. U ovom razdoblju mnogi restorani u ponudi imaju svoj vlastiti jelovnik sa šparogama.

Kava svaki dan

U Njemačkoj kafa uživa daleko veću popularnost nego čaj. Uobičajen je obrok koji se naziva „Kaffeekuchen”, a označava kafvu s kolačićem ili desertom prema osobnom izboru.

Praznik piva – Oktoberfest

Nijemci obožavaju sve vrste porodičnih praznika, čak i jednostavni obiteljski ručak. Opće je poznato kako ovaj narod uživa u ispijanju piva, koje čak ima i svoj praznik – popularni Oktoberfest. Najpoznatije vrste piva su pilsner – tradicionalna vrsta, gorko pivo i wizen – pivo bijelo od fermentacije, s 50% udjela pšeničnog slada. Tijekom Oktoberfesta konzumiraju se i velike količine suhomesnatih proizvoda i pečene svinjetine.