Preduzeću “Romanijaputevi” sa Sokoca za zimsku sezonu do sada je isporučeno 90 odsto količine soli potrebne za održavanje magistralnih i regionalnih puteva na području 12 opština Sarajevsko-romanijske i gornjodrinske regije. Upravnik na održavanju puteva u ovom preduzeću Milenko Skočajić rekao je juče Srni da je 2.500 tona soli uskladišteno na punktu u Podromaniji kod Sokoca, 1.000 tona u Lukavici i 500 tona u Višegradu.

Skočajić je napomenuo da je sa dobavljačem dogovoreno da u slučaju potrebe bude isporučeno dodatnih 500 tona soli i potvrdio da će sve količine biti dostavljene do 10. decembra. On kaže da će u slučaju većih zasnježenja puteva ovo preduzeće proizvesti dovoljne količine kamenog agregata u kamenolomima Podromanija i u Dubu kod Višegrada. Skočajić je napomenuo da postoje tri stepena popune punktova.

Prvi stepen podrazumijeva 50 odsto upotrebe čistača i posipača, drugi 100 odsto upotrebe, a treći stepen obuhvata i prisutnost građevinskih mašina ukoliko snijeg bude viši od 50 centimetara. U rezervi se nalazi sedam mašina gredera, buldožera i drugih. On je istakao da je preduzeće “Romanijaputevi” zaduženo za osam planinskih prevoja, čija je nadmorska visina viša od 1.000 metara.

Izvor: SRNA