Zahvaljujući dr. Draženu Eriću, Univerzitetska bolnica u Foči će postati centar hirurgije šake. Ova ustanova i dobre vijesti o uspjesima njenih ljekara koji „čine čuda“, pravo su svjetlo u tmurnoj svakodnevnici i nada za stanovnike Foče ali i okolnih gradova iz kojih sve češće dolaze pacijenti. Bolnica u gradu na Drini i Ćehotini pruža usluge specijalizovane polikliničke zdravstvene zaštite iz svih grana medicine. Opremljena je savremenom medicinskom opremom, a uz to ima i vrhunski kadar.

Zahvaljujući tome, obavljanjem složenih operacija, ljekari bolnice u Foči često prave „čuda“. Tim ljekara sa doc. dr. Dražanom Erićem na čelu, učinio je da i najkomplikovaniji slučajevi dobiju šansu, ovaj tim je izveo složenu operaciju replantacije šake mladiću Aleksandru Radoviću iz Rogatice, što je prvi put da se u ovoj godini u Republici Srpskoj obavio prvi uspješni operativni zahvat prišivanja amputirane šake.

aleks

„Replantacija šake jedna je od najkomplikovanijih operacija u rekonstruktivnoj mikrohirurgiji. Kada zamislite da vi morate ponovo spojiti sve te male krvne sudove, mekotkivne i koštane strukture da biste ponovo dobili funkcionalnu šaku onda shvatate kako je to težak operativni zahvat. Ovaj uspjeh nije došao slučajno jer sam prije pet godina uradio i prvu replantaciju kažiprsta jednom mladom čovjeku. Posljednjih pet godina na našem Odjelu za plastičnu hirurgiju urađeno je mnogo revaskularizacija prstiju, sanirano mnogo komplikovanih povreda šake, kao i rekonstrukcija palca tkivom sa podlaktice, što s punim pravom ističe Univerzitetsku bolnicu u Foči kao centar za hirurgiju šake. Od komplikovanijih operacija se rade rekonstrukcije defekata sa slobodnim mikrovaskularnim režnjevima koji također predstavljaju najsofisticiranije operativne zahvate u rekonstruktivnoj hirurgiji“, ispričao je za dr. Erić.

Ovo su samo neki od zahvata koji su bolnicu u Foči izdvojili u sam vrh, potvrđujući njen epitet kao najbolje u ovom dijelu BiH, a mladi ljekar koji izvodi najsloženije mikrohirurške zahvate, često ima   ponude da svoju karijeru nastavi u drugim gradovima i bolničkim ustanovama.

Brojne ponude za nastavak karijere

„Ja sam imao dosta ponuda, a u posljednje vrijeme me je kontaktiralo nekoliko institucija u zemlji, ali i u regiji, tako da se može desiti da me vidite na nekom drugom mjestu“, kaže Erić.

drazen

U bolnici u Foči radi od 2003. godine.

„Odmah nakon završetka Medicinskog fakulteta sam izabrao Foču zbog svog učitelja akademika Boriše Starovića koji je bio moj mentor za specijalizaciju. On me je uveo u svijet plastične hirurgije, a zbog njega sam ostao u Foči i nastavio tamo gdje je on prekinuo nakon prerane smrti. On je stvorio naš Odjel za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, on je čovjek koji je zaslužan za sve što sam naučio u struci, ali i životu“, objašnjava Erić.

Bio je prvi student koji je svoje osnovne studije, specijalističke studije, postdiplomske studije i doktorat završio na Medicinskom fakultetu u Foči. Za plastičnu hirurgiju odlučio se još kao student druge godine, kada ga je akademik Starović uveo u operacionu salu i izabrao za asistenta prilikom izvođenja operacija.

„Od tada sam sve vrijeme studija s akademikom Starovićem proveo u operacionoj sali. Specijalistički ispit i doktorsku disertaciju iz plastične hirurgije sam položio kod prof. dr. Milomira Ninkovića kod koga sam se i edukovao na Klinici za plastičnu, rekonstruktivnu hirurgiju i hirurgiju šake „KM Bogenhausen“ u Minhenu. Ostatak specijalizacije sam se usavršavao u Beogradu kod doc. dr. Siniše Kojića, prof. dr. Miodraga Čolića i prof. dr. Dragana Zamaklara“, priča Erić.

Nada za pacijente

„Iako spadam u grupu mlađih ljekara, godišnje uradim u prosjeku 250 operacija u općoj anesteziji i 300 operacija u lokalnoj anesteziji. Ja mislim da je to mnogo za jednog hirurga. Tu ima dosta i teških pacijenata kojima ste vi jedina nada i kada jednom čovjeku, koji ima neki teški zdravstveni problem, pomognete onda vam je to ogromna satisfakcija koja vam daje elan da nastavite“, kaže dr. Erić ističući kako u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli i Zenici plastični hirurzi odlično rade svoj posao i postižu zavidne rezultate.

Ove je godine bio jedini predavač iz bivše Jugoslavije na Evropskom kongresu hirurgije šake u Milanu, a prošle godine na Evropskom kongresu plastičnih hirurga u Edinburgu, dokazujući time koliko je važno ulaganje u edukaciju.

Izvor: www.foca-24.info