NOVI SAD – Odbor DS za Vojvodinu optužuje Pokrajinski sekretarijat za kulturu da je sredstvima za dotacije “nagradio” glumca Lazara Ristovskog za angažman u predsedničkoj kampanji Aleksandra Vučića, a sekretarijat odbacuje ovaj pokušaj “politizacije” i uzvraća da su sva sredstva dodeljena striktno u skladu sa važećim kriterijumima. Firmi “Zilion film”, naime, dodeljeno je tri miliona dinara za projekat “Ravno Selo film festival”, a vlasnik, Ristovski, kaže da taj novac na konkursu nije dodeljen njemu, kako se to zlurado prikazuje, već mladim ljudima u Ravnom Selu i studentima fakulteta dramskih umetnosti, budućim akterima i učesnicima festivala.

Miroslav Štatkić, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama rekao je tim povodom da se “prilikom ocenjivanja kvaliteta projekata u oblasti filmske umetnosti i ostalog audiovizuelnog stvaralaštva, proizvodnje dokumentarnog filma, festivala i manifestacija, kao i predlaganja raspodele sredstava, Komisija Pokrajinskog sekretarijata striktno držala Uredbe o kriterijumima, merilima i načinu izbora projekata u kulturi koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije, autonomne pokrajine, odnosno jedinica lokalne samouprave”.

Štatkić je napomenuo da je jedino u skladu sa tim kriterijumima podržan projekat “Ravno Selo film festival”.

“Komisija je ocenila da je reč o izuzetno kvalitetno koncipiranom festivalu koji je posvećen debitantskom filmu, dakle mladim i kreativnim rediteljima iz cele Srbije, ali i iz regiona”, rekao je Štatkić za Tanjug.

Uz to, ističe, kao dodatni kvalitet festivala označeno je i to što će on, sasvim sigurno, doprineti ostvarivanju našeg generalnog opredeljenja o demetropolizaciji kulture koja je, nažalost, u vremenu iza nas koncentrisana samo u najvećim gradovima, a građanima iz manjih mesta je gotovo nedostupna.

Kako navode iz DS-a, dodela tolikog novca iz vojvođanskog budžeta predstavlja najveći pojedinačni iznos dodeljenih sredstava u svim kategorijama konkursa za dodelu budžetskih sredstava u oblasti filmske umetnosti i ostalog audio-vizuelnog stvaralaštva.

“Primera radi, poznatom i već tradicionalnom filmskom festivalu “Sinema siti” u Novom Sadu na istom konkursu dodeljeno je 400. 000 dinara, što je sedam i po puta manje nego za projekat Ristovskog”, piše u saopštenju DS.

Štatkić poručuje da je projekat “Ravno Selo film festival” podržan striktno u skladu sa propisanim kriterijumima.

Prema njegovim rečima, uzeta je u obzir i činjenica da je prošle godine u Ravnom selu izgoreo Dom kulture kao izvor i ishodište celokupnog kulturnog života tog mesta, pa je i pokretanje manifestacije kakav je „Ravno Selo film festival” tim značajnije.

“Ostali projekti, uključujući i “Sinemasiti”, takođe su pažljivo razmatrani i podržani u meri u kojoj su to finansijke mogućnosti dozvoljavale” poručuje Štatkić.

Naš poznati glumac i producent Lazar Ristovski kazao je Tanjugu da mu je drago “što je komisija imala sluha i razumevanja, za jedan novi projekat, koji u sebi sadrži mnogo više od samo filmskog festivala.”

“Naime, u Ravnom Selu je izgoreo Dom kulture i ovaj festival je jedan od prvih kopraka ka ponovnom vraćanju Doma u funkciju. I onako je kultura rezervisana samo za povlašćene u gradovima. Ovaj novac dodeljen na konkursu nije dodeljen meni, kako se to zlurado prikazuje, već mladim ljudima u Ravnom Selu i okolini. Ovo je festival mladih i za mlade. Za debitante i studente filmskih škola u Srbiji i okruženju. Ja sam osnivač i radim volonterski”, kazao je Ristovski.

On ističe da su ove godine domaćini festivala studenti FDU, a gosti festivala studenti Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba.

“Žao mi je što festival Sinema siti nije dobio više para, ali nije moje da ja vodim politiku raspodele sredstava”, zaključio je Ristovski.

Izvor i foto. RTS