RAFTING

Savez se šali sa raftingašima


Rafting reprezentacija BiH uskoro bi trebala da otputuje na Svjetsko prvenstvo, ali zbog odnosa nadležnih odlazak u Indoneziju je upitan. Na put u Indoneziju reprezentativci BiH, inače članovi Rafting kluba “Dajak klub” iz Banjaluke, trebali bi da krenu 23. novembra iz Budimpešte, a trke na Svjetskom prvenstvu voziće od 29. novembra do 8. decembra.

Iako kreću za samo osam dana raftingaši iz Banjaluke još uvijek muku muče sa zatvaranjem finansijske konstrukcije.

Kapiten rafting reprezentacije BiH Dragan Babić u razgovoru za MONDO kaže da je razočaran odnosom nadležnog Kajak kanu rafting saveza BiH koji je za odlazak na Svjetsko prvenstvo izdvojio “čak” 300 KM.

“Kajak kanu Rafting savez BiH nam nije dao ništa. Tačnije neki dan su konačno odgovorili na naš zahtjev i uplatili 300 KM. To je poražavajuće. Ne znamo na šta troše novac uopšte i to je nešto što traje već godinama. Za prošlu godinu KKRSBiH je od Minista rstva civilnih poslova dobio 23.000 KM, a ove godine 15.000 KM. Niko osim sekretara Nikole Stankovića i njegove pomoćnice Bra nke Stanković ne zna na šta se taj novac troši”, istakao je Babić.

Zbog ovakvog odnosa, dodaje, članovi RK “Dajak klub”, petostruki uzastopni šampioni BiH u raftingu, čime su i stekli uslov za nastup kao reprezentacija BiH, tokom godine učestovali su na nekoliko takmičenja i borili se za novčane nagrade kako bi obezbijedili budžet za odla zak na SP u Indoneziju.

“Dobili smo poziv iz Turske i tamo smo na jednom takmičenju osvojili drugo mjesto i 3000 evra, pa smo u Krupi na Uni učestovali na trci lađa i osvojili novčanu nagradu od 700 KM, ten a trci u Sisku gdje smo osvojili 1200 KM. Sav taj novac prikupili smo i dali za avionske karte do Indonezije za sedam članova reprezentacije. Sedmi, rezervni član reprezentacije Mirko Antić čak je sam sebi platio sve troškove”, kaže Babić.

U Kajak Kanu Rafting savezu BiH, međutim, tvrde da nemaju novca, jer im odobrena sredstva od Savjeta ministara BiH još nisu uplaćena.

Sekretar KKRSBiH Nikola Stanković kaže da nisu ni dužni da finansiraju odlazak reprezentacije na Svjetsko prvenstvo jer reprezentativci nisu Savezu dostavili plan aktivnosti za ovu godinu.

“KK Rafting savez BiH ima svoj plan i program rada. Prema tom planu su određeni prioriteti, a to su olimpijske discipline a to su kajak-kanu na divljim vodama u disciplini slalom i mirne vode. Rafting reprezentacija nikada nam nije dostavila svoj plan i pro gram rada prema kojem bismo mi mogli da planiramo svoje aktivnosti. Rafting nikada nije u Savezu apšlicirao sa svojim planom i programom za ovu godinu. Sredstva koja su nam odobrena još nam nisu isplaćena. Rafting kao sport u Savezu je po strani, ali s obzirom da raspolažemo sa skromnim finanisjskim sredstvima od 15.000 KM koje su nam odobrene ali još nisu isplaćene mislimo da nije dostavljen plan i da su nam tek neki dan poslali zahtjev za pomoć, Savez je u skladu sa svojim mogućnostima uplatio 300 KM za odlazak na Svjetsko prvenstvo”, kaže Stanković za MONDO.

On dodaje da bi Savez, čak da je i imao novca dao za takmičenje kajakaša i kanuista u Londonu koje je kvalifikaciono za OI u Rio de Žaneiru, te da je rafting “više turizam nego sport”.

“Mi nemamo njima odakle dati pare. Drugo, nismo im ni dužni dati pare jer nam nisu dostavili plan i program rada za ovu godinu. Nismo mogli da predvidimo njihove troškove i aktivnosti. Došli su kao grom iz vedra neba da traže pare. U svim savezima postoje planovi i programi kojih se treba pridržavati”, istakao je Stanković.

Babić, međutim, demantuje Stankovićeve tvrdnje da savezu nije dostavljen plan i program aktivnosti.

“Svoj plan dostavili smo nadležnom Kajak i Rafting savezu Grada Banjaluka, čiji predsjednik je Aleksandar Pastir, koji je ujedno i predsjednik KK Rafting Saveza RS i KK Rafting saveza BiH pa niko ne može reći da Savez ne zna da idemo na Svjetsko prvenstvo. Sekretar Stanković forsira priču o olimpijskim disciplinama, a najbolji kajakaš njegovog kluba, KKK Vrbas, Darko Savić i ne vozi slalom, niti vozi mirne vode. On priča o 330 takmičara u olimpijskim disciplinama, a nema ih 30 u cijeloj BiH. Gdje su ti takmičari i ko od njih ima bilo kakve rezultate”, pita Babić koji nam je dao na uvid i dostavnicu za navedene dokumente sa potpisom gospođe Stanković koja ih je primila

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *