HIT predstava Dragana Marinkovića Mace – „Sunce tuđeg neba“ igra u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Ovaj multimedijalni projekat pod rediteljskom palicom glumca Dragana Marinkovića Mace, donosi nam uzbudljivu životnu priču gdje se prepliće čitav spektar ljudskih emocija, od smijeha do suza, možemo slobodno reći šekspirovskih razmjera.

Priča počinje devedesetih godina prošlog vijeka, gdje protagonista ove priče na duhovit način, sa elementima crnog humora, saopštava svoju priču o “bjekstvu” od ludila, rata i svih ostalih nemilih događaja kroz koji su prošli narodi s ovog prostora.

Junak ove priče je “višenacionalan i multikulturalan” i kao takav se našao u situaciji da luta svijetom tražeći svoje nebo, svoj novi spas. U pokušaju da se prilagodi novoj sredini, junak ove predstave prolazi kroz mnoštvo situacija, obrtaja i stanja koje idu od euforičnog oduševljenja do neuroze, bjesa i kivnosti. Konstantno upoređuje svoj novi dom s onim koji je ostavio iza sebe, donoseći zaključke koji će biti obojeni zdravim humorom. Predstava je prošarana presjecanjem sociokulturnih faktora ovih prostora od navika, kulturnih razlika, različitih etničkih osjećanja sa pokušajem odgovara na pitanje ‘zašto smo mi ovakvi, a oni takvi’. Kraj ovog puta, raseljenog izbjeglice, je povratak u zemlju koju je napustio i susret sa potpuno novim svijetom, koji pokušava sad da identifikuje. Rasplet šizofrenog stanja dolazi spoznajom da mu je cijeli svijet kao video igra, a na ekranu se ispisuje “GAME OVER”. Ovo je predstava sa vizuelnim efektima, legendarnom muzikom sa prostora bivše Jugoslavije, plesom, i koja non-stop korespondira sa stvarnošću; faktografska je, iznosi činjenice stvarnih događaja iz prošlosti, a žanrovski je tragikomedija kako bi opisala duh vremena koji je iza nas, ali nas i dalje pogađa na nivou posljedica prošlosti i dan danas. Ovaj satirični komad obuhvata različita mjesta, vremena i uspon civilizacije s krajem dvadesetog vijeka gdje se provlači još uvijek aktuelno pitanje koje prožima vrijeme i prostor – Ići, ili ostati?

Datum: 15.01.2017.

Termin: 20:00h

Ulaznica: 10 KM