Španska vlada odobrila je nacrt zakon koji nudi plaćeno bolovanje ženama koje pate od bolne menstruacije, a prije usvajanja u Parlamentu nacrt mora proći javnu raspravu.

Ukoliko zakon bude usvojen, Španija će biti prva država u Evropi koja uvodi bolovanje zbog bolnih menstruacija.

Koliko su ovakve inicijative, rasprave i nacrti zakona daleko od brdovitog Balkana pitali smo Goricu Ivić iz Udružene žene Banjaluka.

– Kod nas je još tabu tema reproduktivno zdravlje, seksualni odnosi, seksualni identitet, menstrualni ciklus i sve one teme koje idu u sastavni dio života jedne žene. Mi imamo tu situaciju da se o menstruaciji govori sa sramotom, ne naziva se pravim imenom, nego se kaže žena ima ono. Kad krenemo razgovarati o tome, onda ćemo možda doći do ovoga da se  žena oslobodi rada, barem jedan dan, rekla je Ivić za UNU.

Bez tabu tema, jedna od najglasnijih žena u Bosni i Hercegovini, koja se bori za razbijanje predrasuda i ženska prava na svojim profilima društvenih mreža je i urednica portala Lola, Brankica Raković.

– Krajnje vrijeme je da se u Bosni i Hercegovini počnemo odnositi prema menstruaciji kao stanju u kojem žena prolazi kroz brojne promjene. To je bolno i vuče za sobom probleme ili ukazuje na neke druge probleme u organizmu. Mora se prestati ponašati prema ženama, kad kažu da ih boli, kao prema razmaženim djevojčicama. Smatram da je potez Španije sjajan.

Tako bi mi žene dobile priliku da budemo produktivnije i da radimo u uslovima kojima ništa ne boli. Nije to toliko tabu tema, nego mi ovdje sve, pa i menstruaciju izvrgavamo ruglu, voljela bih da se na to gleda normalno kao i na svaki drugi fiziološki proces koji se dešava u organizmu i da poslodavci imaju više osjećaja za to, rekla je Brankica Raković za UNU.

Istovremeno, u Savezu sindikata Republike Srpske nisu imali komentar na pitanje da li bi podržali slične izmjene Zakona o radu, rekli su nam da imaju ozbiljnijih problema i inicijativa.

  • Stav autorke:

Radeći ovu priču, autorka teksta, zanimljivo je, nije dobila ni jedan negativan komentar od muškaraca, dok je većina žena bila iznenađena sa reakcijom, uz pitanje “što to radiš”.

Ako je čovjek čovjeku vuk, žena je samoj sebi, svojoj sestri, kumi, prijateljici, kćerkama i budućim unukama zmija.