??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Foto: Grad Istočno Sarajevo

Skupština grada Istočno Sarajevo na današnjoj sjednici usvojila je revidiranu Strategiju razvoja grada za period 2016-2020. godine, koja predstavlja glavni instrument za upravljanje razvojem grada.
Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija rekao je novinarima nakon sjednice da je Strategija usklađena sa dokumentima donesenim na višim nivoima vlasti i predstavlja sublimaciju strategija koje su donesene na nivou šest gradskih opština.
„Strategija je jedan od najznačajnijih dokumenata i na bazi nje će se planirati i budžetska sredstva i prostorni planovi“, rekao je Samardžija i dodao da je ona bitna, ne samo za grad Istočno Sarajevo, nego i za druge institucije koje postoje u Republici Srpskoj.
Prema njegovim riječima, ovaj dokument je bitan i za više nivoe vlasti, jer će izgradnja određenih kapaciteta biti finansirana iz republičkog budžeta, kao što je Bolnica Istočno Sarajevo, ili sa nivoa BiH.
Samardžija je naglasio da će se uz pomoć Strategije brže doći i do sredstava EU iz određenih pretpristupnih i pristupnih fondova.
„Strategija će koristiti i privrednicima koji imaju namjeru da investiraju na području grada, da zajednički učestvujemo u pojedinim razvojnim projektima koji će dati određene efekte, a prije svega na zapošljavanju mladih ljudi što predstavlja i ključni problem za grad i Republiku Srpsku“, naglasio je gradonačelnik.
Samardžija je rekao da je danas usvojen i izvještaj o izvršenju budžeta grada za 2015. godinu koji je ostvaren sa 110 odsto na prihodovnoj strani, a rashodi su 99,14 odsto, što znači da je u budžetu ostvaren suficit od 934.000 KM.
„Do suficita je došlo jer je 31. decembra 2015. godine došlo do izvršenja sudske presude u korist grada u iznosu od 788.000 KM, a drugi dio od 146.0000 KM odnosi se na određene uštede koje smo ostvarili“, istakao je on i dodao da da je dio sredstava od suficita planiran u budžetu grada za ovu godinu.
Samardžija je ponovio da je Grad, pored svojih statutarnih nadležnosti, otvoren i za saradnju sa svim institucijama kako bi zajednički rješavali probleme kao što su u Bolnici Istočno Sarajevo i u osnovnim i srednjim školama.
„To smatramo ulaganjem u našu budućnost“, istakao je on i dodao da će grad kroz kreditno zaduženje da da doprinos poboljšanju pojedinih infrastrukturnih objekata na području grada.
Samostalni stručni saradnik za upravljanje projektima u Gradskoj razvojnoj agenciji Adrijana Rac istakla je da ovaj dokument oslikava razvojne pravce grada Istočno Sarajevo.
„Strategija nudi mogućnosti rukovodstvu grada da na optimalan način izvrši, kako budžetsko, tako i prostorno planiranje, a svim privrednicima, javnim ustanovama i nevladinim organizacijama poslužiće u izradi njihovih projektnih prijedloga kojima namjeravaju da apliciraju za sredstva kako kod domaćih tako i međunarodnih fondova“, istakla je ona.

Rac je naglasila da su u Strategiji prikazani projekti za kojima postoji realna i opravdana potreba u narednom strateškom periodu, a riječ je o projektima iz oblasti izgradnje infrastrukture, kao i i institucionalne infrastrukture.
Skupština Grada usvojila je danas Izvještaj o radu gradonačelnika i Gradske uprave Grada Istočno Sarajevo u prošloj godini, Izvještaje o radu i finasijskom poslovanju Turističke organizacije, Gradske razvojne agencije i Matične biblioteke.
Usvojen je i Izvještaj o realizaciji aktivnosti vezanih za Evropski zimski olimpijski festival za mlade EYOF 2019.
Skupština je na današnjem zasjedanju razriješila dužnosti dosadašnjeg načelnika Odjeljenja za finansije Stojanku Šarović, zbog prelaska na drugu dužnost, a za v.d. načelnika Odjeljenja za finansije grada Istočno Sarajevo imenovan je Vojislav Milinković

Izvor: Grad Istočno Sarajevo