Direktor Zavoda za zapošlјavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić potpisao je 16.08.2018. ugovore sa 80 poslodavaca o zapošlјavanju 235 nezaposlenih lica sa područja opština Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo i Trnovo, za šta je Zavod obezbijedio 1.091.103 KM.

Vujičić je novinarima u Istočnoj Ilidži rekao da ugovore o zapošlјavanju 235 aktivnih tražilaca posla finansira Zavod za zapošlјavanje zajedno sa poslodavcima i istakao da su skupovi kao što je današnji dobra prilika da od privrednika i lokalnih zajednica čuju koje su njihove potrebe i šta bi trebalo uraditi u narednom periodu.

On je naglasio da Zavod za zapošlјavanje redovno obavještava Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske o situaciji na tržištu rada, ali i o trendovima i kretanjima kada je riječ o potrebnoj radnoj snazi.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić rekao je da će kroz ovaj program biti zaposleno oko 120 lica iz te lokalne zajednice, te da će oni raditi u javnom i privatnom sektoru.

On je naglasio da broj nezaposlenih u opštini Istočno Novo Sarajevo iz godine u godinu opada, što, kako kaže, govori da su programi Zavoda za zapošlјavanje Republike Srpske opravdani.

„Sam podatak da je 235 lica obuhvaćeno ovim programom i da javne institucije, opštine i javna preduzeća i privatni sektor planiraju zaposliti ovoliki broj lјudi, govori da je projekat uspio u ove tri opštine“, poručio je Ćosić.

Prema njegovim riječima, opština Istočno Novo Sarajevo će kroz odrađivanje pripravničkog staža omogućiti da određeni broj visokoobrazovanih mladih lјudi u javnom sektoru stekne godinu dana radnog iskustva.

Ćosić očekuje da će naredne godine program zapošlјavanja biti još raznovrsniji, da će podrška privatnom sektoru biti veća, te da će biti obuhvaćene i specifične kategorije, kao što su zanatlije, trgovci, ugostitelјi i lјudi u sektoru građevine.

„Očekujem i da će iznos podsticaja za zapošlјavanje biti još veći, jer bi se na taj način dohodak radnika dodatno povećao“, rekao je Ćosić.

Vlasnik pekare „Zlatno zrno“ Dragan Ostojić naveo je da ova firma posluje pet i po godina i da ima preko 90 zaposlenih, te da je ovo treći put da ima pomoć Zavoda za zapošlјavanje.

„Ovaj put je ta pomoć i najveća, zaposlićemo još desetak lјudi, odnosno proširićemo djeltnost kroz otvaranje još jednog objekta u kojem će biti zaposleno osam radnika“, pojasnio je Ostojić.

Vršilac dužnosti direktora Matične biblioteke Istočno Sarajevo Nataša Kulašinac rekla je da se ova ustanova potpisivanjem današnjeg ugovora obavezala da će primiti pet pripravnika.

Izvor  i foto: SRNA

16.08.2018.