U srednje škole na području Istočnog Sarajeva u školsku 2018/2019. godinu, do sada je upisano 614 učenika, što je približno prošlogodišnjem broju upisanih srednjoškolaca, izjavila je za Srnu samostalni stručni saradnik za odnose s javnošću u Gradskoj upravi Istočno Sarajevo Aleksandra Berjan.
Ona je napomenula da je u četiri srednje škole u Istočnom Sarajevu formiran isti broj odjelјenja kao i prethodnih godina, te da je jedino u Srednjoškolskom centru „Pale“ upisano više učenika u odnosu na prošlu školsku godinu.

„U SŠC `Pale` u Palama upisana su 174 učenika, u SŠC `Vasilije Ostroški` na Sokocu 116 učenika, u SŠC `Istočna Ilidža` 184 učenika i u Srednju školu `28. juni` u Istočnom Novom Sarajevu 140 učenika“, navela je Berjanova.

„I ove godine najveće interesovanje učenika vlada za gimnaziju, pa je tako u SŠC na Palama do sada upisano 66 budućih gimnazijalaca, u SŠC `Vasilije Ostroški` na Sokocu 68, uklјučujući 20 učenika u područnoj školi u Han Pijesku, a u SŠC `Istočna Ilidža` 72 učenika“, precizirala je Berjanova.

Berjanova dodaje da u srednjim stručnim školama najveće interesovanje vlada za zdravstvenu struku, odnosno za farmaceutskog i medicinskog tehničara, te za smjerove turistički tehničar i kuvar-kulinar.

„Najmanje učenika ove godine je upisano na zanate. U SŠC `Pale` upisano je samo po 11 učenika na smjerove instalater i varilac, a u Srednjoj školi `28. juni` u Istočnom Novom Sarajevu upisano je po 10 učenika na smjerove električar i auto-električar“, navela je Berjanova.

Berjanova je dodala da u SŠC „28. juni“ u Istočnom Novom Sarajevu neće biti raspisan treći upisni rok, jer su sva mjesta popunjena, dok u ostalim srednjim školama na području grada ima po nekoliko upražnjenih mjesta.

Berjanova je navela da su u većini srednjih škola na području grada kabineti opremlјeni za izvođenje praktične nastave koja se odvija po planu i programu.

Ona je dodala da problem predstavlјa nedostatak prostora koji je izražen u srednjim školama „Istočna Ilidža“ i „28. juni“ Istočno Novo Sarajevo, s obzirom na to da ove dvije škole nastavu organizuju u istoj zgradi.

„Veliki problem u tim školama su i značajna izdvajanja za troškove zagrijavanja prostora, jer toplanama Istočno Novo Sarajevo godišnje plaćaju oko 120.000 KM za usluge grijanja, tako da oko 60 odsto sredstava koje škole dobiju od Grada Istočno Sarajevo za materijalne troškove, odlazi u te svrhe“, istakla je Berjanova.

Ona je dodala da SŠC „Pale“ i SŠC „Vasilije Ostroški“ Sokolac nemaju problema sa visokom cijenom grijanja, jer su u ovim školama prije nekoliko godina izgrađene vlastite kotlovnice.

Za materijalne troškove srednjih škola Grad Istočno Sarajevo godišnje izdvaja oko 450.000 KM.

 

 

/Srna/