U Istočnom Sarajevu danas će biti otvoren 22. međunarodni festival malih scena i monodrame Srpske na kojem će u takmičarskom dijelu biti izvedeno pet pozorišnih predstava i četiri monodrame.
Festival će otvoriti glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske, koji će u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo izvesti predstavu „Podvala“ u režiji Đurđe Tešić, a po tekstu Milovana Glišića.

Pozorišna publika u Istočnom Sarajevu imaće priliku da gleda i predstave „Budala na večeri“ u izvođenju Narodnog pozorišta iz Tuzle, „Koštana“ Slavija teatra iz Beograda, „Prah“ u izvođenju Nataše Ninković i Zorana Cvijanovića, a u režiji Velјka Mićunovića, te „Malo blago“ u izvođenju Gradskog pozorišta „Jazavac“ iz Banjaluke, a u režiji Slađane Kilibarde.

U takmičarskom dijelu biće izvedene i monodrame „Ljubav na leskovački način“ u kojoj glumi Vesna Anđelković, „Dr Feler“ koju režira i u kojoj glumi Dragan Boža Mihajlović, te autorski projekti Stevana Šerbedžije i Mladena Radovanovića „Suvišan čovek“ i Aleksandra Ristanovića „Sudnica“.

Predstave i monodrame ocjenjivaće stručni žiri u sastavu Predrag Bjelošević, Milјan Vuković i Vitomir Mitrić, a i ove godine biće dodijelјene četiri festivalske nagrade – za najbolјu predstavu, najbolјu monodramu, najbolјeg glumca i najbolјu glumicu, saopšteno je iz Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

U okviru bogatog pratećeg programa Festivala biće promovisane zbirka poezije „Snivačima, iz nesna“ Predraga Bjeloševića, roman „Vojnik ničije vojske“ Ilije Gajice, te zbirka pjesama za djecu „Pogodi ko sam“ Rajka Tanasijevića.

U Galeriji Kulturnog centra za sve vrijeme trajanja Festivala biti izložene slike akademske slikarke Bilјane Elčić, dok će dio programa biti realizovan i u Kulturnom centru Pale.

Na svečanom otvaranju i zatvaranju Festivala učestvovaće profesori i studenti Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Festival malih scena i monodrame svoj život započeo je ratne 1995. godine u Hadžićima, pod nazivom Festival monodrame Republike Srpske, a imao je zadatak da afirmiše i nagrađuje profesionalnog glumca i domaći tekst.

Organizator prvog festivala bila je Republička ustanova za kulturno – umjetničke djelatnosti „Srna fest“.

Festival je stasao u Međunarodni festival malih scena i monodrame, pa su osim monodrama u njegov program uvrštene i kamerne predstave, što se održalo do danas, a po pravilu u takmičarskom dijelu programa izvodi se pet kamernih predstava i četiri monodrame.

Sredstva za realizaciju Festivala obezbijeđena su putem pokrovitelјstva i kroz projekte na konkursima Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Grada Istočno Sarajevo, te uz pomoć opština Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Turističke organizacije Istočno Sarajevo.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva i predsjednik Organizacionog odbora Festivala Nenad Vuković rekao je ranije da je ovaj festival jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija koja krasi Grad Istočno Sarajevo.

On kaže da će Festival koštati oko 35.000 KM, od čega će Vlada Republike Srpske izdvojiti 15.000 KM, dok će preostala sredstva obezbijediti Grad Istočno Sarajevo, lokalne zajednice na ovom prostoru, kulturni centri i sponzori.

Generalni medijski pokrovitelј je Radio-televizija Republike Srpske, a među medijskim sponzorima je i Novinska agencija Republike Srpske – SRNA.

Svečano otvaranje festivala predviđeno je u 19.30 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Izvor: Srna