Radnici Komunalnog preduzeća „Rad“ iz Istočnog Novog Sarajeva održali su 15. maja 2017.  jednočasovni štrajk upozorenja, zahtijevajući da im se isplate zaostale plate, naknade za topli obrok i regres.

Predsjednik Sindikalne organizacije preduzeća i Štrajkačkog odbora Mirko Marvan rekao je da traže hitnu isplatu plata za februar u punom iznosu, odnosno po važećim koeficijentima usklađenim ugovorima o radu, uključujući naknadu za topli obrok i prevoz, a potom i plate za mart i april.

Marvan naglašava da traže i isplatu regresa za 2014, 2015. i 2016. godinu.

Prema njegovim riječima, zbog teške situacije u preduzeću primorani su da svoje plate traže na ovaj način.

„Tražimo da uprava preduzeća u roku od sedam dana od današnjeg štrajka upozorenja kontaktira Skupštinu akcionara kako bi se našlo rješenje za trenutnu situaciju“, istakao je on i dodao da uprava preduzeća najkasnije u roku od sedam dana treba da im predoči smjernice za izradu plana izlaska iz krize.

Marvan naglašava da je najava štrajka i današnje okupljanje radnika već dalo određene rezultate i nadaju se da će u narednih sedam dana uprava preduzeća naći rješenje i da neće biti primorani da stupe u generalni štrajk.

„Ukoliko ne budu ispoštovani naši uslovi, bićemo prisiljeni da svoja prava tražimo potpunom obustavom rada“, rekao je on i dodao da će i u tom slučaju jedan dio kapaciteta da radi jer ne žele da ugroze zdravlje građana, posebno djece.

Marvan je naglasio da Komunalno preduzeće „Rad“ ima 61 zaposlenog radnika i da im je direktor Strahinja Trifković rekao da je potrebno uraditi sistematizaciju i zbrinjavanje eventualnog viška radnika.

Marvan kaže da su od osnivanja Komunalnog preduzeća „Komil“ Istočna Ilidža u preduzeću „Rad“ zaposlena još četiri lica jer se nije na vrijeme razmišljalo da će to dovesti do ovakve situacije.

Dugogodišnji radnik Komunalnog preduzeća „Rad“ Dragan Stevanović istakao je da su dovedeni na ivicu egzistencije, jer već tri mjeseca nemaju nikakvih primanja.

Stevanović kaže da je porodičan čovjek, supruga mu ne radi, ima dvoje djece i žive od njegove plate.

Vladimir Samardžić naglašava da u Komunalnom preduzeću „Rad“ radi pet godina i da je borac prve kategorije, te da su sada i njegova porodica i porodice njegovih kolega dovedene u tešku situaciju.

Izvor: Grad Istočno Sarajevo