Direktor  Strahinja Trifković rekao je da će radnicima, koji su 15.05.2017. održali jednočasovni štrajk upozorenja, 16.05.2017. biti isplaćene februarske plate.

Trifković je rekao da je Uprava razmotrila sve zahtjeve Sindikalne organizacije preduzeća, sa kojom ima dobru saradnju i u potpunosti razumije sve zaposlene, i na sve moguće načine pokušava da izađe iz ovog problema.

“Jedan od zahtjeva radnika je već ispunjen i februarske plate biće isplaćene sutra, a u toku ove sedmice održaćemo sastanak sa Sindikatom i Skupštinom akcionara gdje ćemo predočiti mjere za izlazak iz krize”, naglasio je on.

Trifković je istakao da za trenutnu situaciju u preduzeću nije odgovorna ni Uprava ni Sindikat niti Skupština akcionara, odnosno opština Istočno Novo Sarajevo, već je glavni krivac osnivanje Komunalnog preduzeća “Komil” u opštini Istočna Ilidža gdje je KP “Rad” izgubilo više od 50.000 KM primanja na mjesečnom nivou, što je oko 50 odsto prihoda ovog preduzeća.

On je podsjetio da u pregovorima sa opštinom Istočna Ilidža prilikom osnivanja KP “Komil” nisu htjeli da prihvate nijednog radnika iz KP “Rad”, iako u njemu radi 30 radnika sa opštine Istočna Ilidža.

Trifković je dodao da Uprava preduzeća planira da na sve moguće načine obezbijedi što veće prihode kako bi uspjeli da sačuvaju što veći broj radnika.

“Jedan od planova je pokretanje ‘Pauk službe’ koja će početi sa radom u ovom mjesecu, kao i dovođenje električne energije i postavljanje video nadzora na deponiju Krupačke stijene gdje planiraju da ostvare značajne prihode”, kazao je on.

Trifković je rekao da je jedan od razloga zašto nisu isplaćene plate i to što je Poreska uprava dva mjeseca blokirala firmu zbog duga od 140.000 KM, ističući da završno sa 2016. godinom više nemaju duga za doprinose.

Radnici Komunalnog preduzeća”Rad” Istočno Sarajevo održali su danas jednočasovni štrajk upozorenja, zahtijevajući da im se isplate zaostale plate, topli obrok i regres za 2014, 2015. i 2016. godinu.

Izvor i foto: Capital/Srna