Drevna kineska medicina ima stanovište po kom se ljudski organi obnavljaju u strogo određeno vrijeme tokom 24 sata. Tjelesni časovnik kog se pridržava Novak Đoković, uz vrijedni rad i rigoroznu ishranu, saveznik mu je u postizanju vrhunskih rezultata.

O tjelesnom časovniku svjetski reket broj 1 pisao je u svojoj knjizi Serviraj za pobjedu.

– Kad sam bio mlad, nisu me učili da se u drugim kulturama različito gleda na hranu. Nisam znao za suši, za kinesku hranu, za to kako Istočnjaci planiraju obroke – ništa od onog što je danas od presudnog značaja za moj plan ishrane. Za sve ove godine putovanja, učenja, istraživanja i prihvatanja, naučio sam sledeće: kulture se međusobno razlikuju, a čovek može iz svake da uzme najbolje ideje i primeni ih u svom životu. Na primer, jedno od stanovišta kineske medicine kojim se vodim jeste ideja telesnog časovnika – shvatanja da telo ima dnevni raspored i da svaki unutrašnji organ ima vreme u kome se isceljuje – navodi Novak.

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, svi organi obnavljaju se otprilike ovim redosledom u ovo doba dana:

Pluća: 3-5. – Neki ljudi veruju da je razlog tome što se mnogi od nas bude kašljući, čak i ako ne pušimo i vodimo računa o telu, taj što nam se pluća čiste dok spavamo i izbacuju štetni otpad. Ako se loše hranimo, posao pluća je daleko teži.

Debelo crevo: 5-7. – Od presudne je važnosti popiti vodu čim se probudimo, jer je to doba dana kad debelo crevo radi na tome da izbaci toksine iz tela. Voda pomaže tom procesu.

Želudac: 7-9. – Ovo je savršeno vreme za doručak jer vam je želudac tad najefikasniji.

Slezina: 9-11.

Srce: 11-13.

Tanko crevo: 13-15. – Ako u telo unosite neodgovarajuću hranu, telo vam u ovo doba dana šalje najjače signale. Ako vas u rano popodne muče loša probava, bolovi u stomaku ili nadimanje, to je očit znak da vam je telo preosetljivo na jednu ili više vrsta hrane koju uzimate, pa morate pažljivo da preispitate svoju ishranu.

 

Bubrezi i bešika: 15-19. – Ustaljeno je verovanje da je, ako se u ovo doba dana osećate umorno i tromo, to još jedan jasan pokazatelj da jedete previše neke hrane na koju vam je telo preosetljivo. Trebalo bi da ste posle podne puni energije, a ne željni da odremate.

Pankreas: 19-21. – Pankreas luči insulin, koji reguliše nivo šećera u krvi. Loša ishrana može da vam izazove glad za slatkišima, naročito u ovo doba dana.

Krvni sudovi i arterije: 21-23.

Jetra i žučna kesa: 23-3. – Loš san može biti još jedan znak preosetljivosti na hranu. Ako vam je u ovom periodu teško da zaspite, to je možda zato što se jetra muči da očisti telo od toksina.

– Sama ideja da organi rade po nekom strogo određenom rasporedu čini se apsurdna, kao i ideja da testiramo hranu tako što ćemo je prisloniti uz stomak. Međutim, nije važno da li vi verujete u takav pristup i držite li ga se ili ne. Važno je da budete otvorenog uma. Ja vam samo preporučujem da otvorite um i isprobate ove raznovrsne ideje, i da osluškujete signale koje vam telo šalje.
Pokušajte da se odmaknete i sa distance analizirate šta vam se događa u telu. Budite objektivni. Samo vi možete znati koja vam hrana odgovara; samo vi možete protumačiti šta telo pokušava da vam kaže
– istakao je teniser u knjizi. BASTABALKANA.COM

Izvor: Story.rs