Rituali koji garantuju ljubav i novac!

Obratite pažnju šta oblačite, koga ljubite i kome čestitate novogodišnju noć
Bez obzira da li sebe ne smatrate sujevernom osobom ili da, neke rituale možda trebate ispoštovati oko Nove godine.
Najčešća vjerovanja kada se radi se o pravilima ponašanja koja važe za dan uoči kao i prvog dana nove godine( 31. decembar i 1. januar), a za koja se vjeruje da će u narednoj godini donjeti sreću su:
Novogodišnja večera

sek3
Kada je praznična trpeza u pitanju, prema vjerovanju nekih kultura, ako pripremate jelo od mesa, poželjno je da to bude meso životinja koje nemaju krila (dakle bez piletine i ćuretine). Prema određenim narodnim vjerovanjima, time obezbjeđujete da blagostanje ostane u vašoj kući, odnosno da ne “odleti” sa vašeg stola.
Radna godina
Obavite neki simboličan posao prvog dana Nove godine, iako je praznik. Ako ste na poklon dobili rokovnik, upišite datum, par rieči… zadržite pažnju, razmišljajte o poslu makar par minuta tog dana, bilo šta … Po vjerovanju, ovaj čin simbolizuje da ćete u toku naredne godine imati dovoljno posla i da ćete ga sa voljom raditi.
Poljupci za sreću

sek4
U ponoć obavezno podjelite poljupce sa dragim osobama. To se smatra potvrdom da će i u predstojećoj godini vaša ljubav i bliskost trajati.
Odnosi sa drugima
Slično običaju koji važi zaBožić, važno je i ko će posle ponoći, odnosno 1. januara, prvi ući u vaš dom. Ovo je važno zato što se smatra da će ta osoba značajno uticati na vaš život u narednoj godini.
Crveno za sreću

sek6
Opšte poznato pravilo kaže da uoči Nove godine valja obući nešto novo. Za sreću u ljubavi, veruje se da je dobro nositi veš u crvenoj boji.
Postoji nekoliko verovanja koja se odnose na to šta ne valja raditi u toku ova dva dana:

Čak i ako niste ljubitelj sms poruka, telefoniranja, slanja mejlova … ne propustite da čestitate Novu godinu dragim ljudima, kao i da odgovorite na čestitke. Tim simbolično jačate veze među vama, razvijate osećaj topline i prijateljstva.
Na samom početku godine, izbjegnite pozajmljivanje novca.Simbolika je jasna – ukazuje na to da ćete u toku godine imati materijalnih problema, odnosno da nećete imati novca u dovoljnoj meri.
1.-vog, januara ne bi trebalo ništa iznositi iz kuće. Iako svi volimo da razmjenimo kolače, razne poslastice i jela koja smo pripremili za novogodišnju noć, ipak po ovom vjerovanju to ne bi trebalo raditi.
Počastite sve vaše goste, to je svakako dobar znak, ali prilikom posjete drugima ne nosite ništa od jela. Zato,pričekajte 2. januar.
U nekim kulturama pranje veša 1. januara je neprihvatljivo. Naime, smatra se da je pranje bilo čega potrebno svesti na najmanju moguću mjeru, jer bi moglo loše uticati na zdravlje ukućana u narednoj godini.
Isto tako, potrudite se da budete pažljivi sa posuđem i uopšte lomljivim stvarima, jer se razbijanje stvari smatra prizivanjem nesreće.
Poznato je i nekoliko ukorenjenih vjerovanja koja se odnose na vremenske prilike u toku ta dva dana.
Ukoliko tog dana duva južni vjetar – znak je da će naredna godina biti dobra i bogata.
Ukoliko duva sjeverni vjetar – znak je da će cijela godina biti hladna i sa lošim vremenom.
Ukoliko je 1.januar vedar i sunčan dan, bez vjetra znak je da nas čeka vesela i bogata godina.
Za sreću sa novcem
U svaki novčanik koji imate u kući stavite novac. To je znak da će sledeća godina teći u blagostanju. Za sreću sa novcem važi vjerovanje da je dobar znak ući u novu godinu bez dugova i neplaćenih računa.
Rođenje

sek5
Bebe rođene 1.januara smatraju se „djecom sreće”!