Ambasador Grčke u Bosni i Hercegovini Dimitrios Papandreu danas je posjetio Filozofski fakultet i uručio donaciju budućem grčkom centru.

Istorijske relacije grčkog i srpskog naroda, kao i dugogodišnja saradnja grčke ambasade u Bosni i Hercegovini sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu, biće ozvaničeni formiranjem grčkog centra.

Draga Mastilović, dekan Univerziteta u u Istočnom Sarajevu, istakao je da je posjeta Dimitriosa od velikog značaja, kao i donacija koja je danas uručena Filozofskom fakultetu. Donacija se sastoji od opreme koja je neophodna za uspješno izvođenje nastave u grčkom centru čije je otvaranje predviđeno u maju ove godine.

”Čast mi je i zadovoljstvo da kažem da je danas sa nama ovdje Njegova Ekselencija, Dimitrios Papandreu, ambasador Grčke u Bosni i Hercegovini. Dimitrios Papandreu, danas je donio jednu donaciju Filozofskom fakultetu u Palama, koja sadrži knjige i opremu za grčki centar. Grčki centar će biti mjesto u kojem će se izučavati grčki jezik, istorija i kultura. Nadam se da ćemo tada biti u prilici, ako nam epidemiološke mjere dozvole, da centar otvorimo na svečan način”, rekao je Mastilović.

Ambasador Grčke u BiH, Dimitrios Papandreu, istakao je da će saradnja nastaviti da se razvija i na drugim poljima, kao što je nauka, da će biti organzovane mnoge svečanosti povodom obilježavanja uspomena i važnih datuma dva naroda.

”Grčka država je jako zahvalna Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, posebno Filozofkom fakultetu Pale sa kojima smo napravili izuzetno dobru saradnju. I kao Grk, i kao grčki ambasador u BiH, zvaničio obećavam da u uvijek biti uz vas i pomagati u unapređivanju ovih odnosa i zbližavanju naroda”.