Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić boravila je danas, 19. aprila u radnoj posjeti opštini Istočno Novo Sarajevo, gdje se sastala sa načelnikom opštine Ljubišom Ćosićem i njegovim saradnicima.

Na sastanku održanom u kabinetu načelnika bilo je riječi o primjeni novog Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi, kao i o aktuelnim infrastrukturnim projektima u opštini Istočno Novo Sarajevo.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić je naglasio da je poseban fokus bio na pitanju ravnopravnog statusa zaposlenih u lokalnoj zajednici i primjeni kolektivnog ugovora, ali i na međuopštinskoj saradnji. On je istakao da je opština Istočno Novo Sarajevo od ministrice Rešić dobila podršku za realizaciju najvećeg kapitalnog infrastrukturnog projekta a to je izgradnja i rekonstrukcija sportske dvorane.

„Mi ovih dana završavamo glavni projekat izgradnje Gradskog trga i rekonstrukciju sportske dvorane. U prethodnom periodu smo dobili od jednog broja ministara, predsjednice Vlade i predsjednika Republike Srpske podršku za realizaciju projekta, koja će se manifestovati kroz finansijske doprinose“, rekao je Ćosić.

Načelnik je istakao da je ovo je najznačajni kapitalni projekat u opštini Istočno Novo Sarajevo, za period 2017-2020 godina, pored izgradnje poslovne zone i još jedne centralne saobraćajnice.

„Nezaobilazno smo razgovarali o donošenju potpuno novog zakonu o Gradu Istočno Sarajevo, cijeneći da smo tokom primjene aktuelnog zakona imali određene probleme u smislu odnosa opština i Grad“, rekao je Ćosić.

On je dodao da je na održanom sastanku razgovarano potpuno apolitično jer ovo pitanje mora da se uredi u korist građana.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić istakla je da je u toku izrada novog zakona o Gradu Istočno Sarajevo, kojim će biti definisana pitanja koja opterećuju stanovnike šest gradskih opština.

„Problem su prakse koje su pretočene u odluke, nema zakonskog osnova nego je dogovorni princip. Mislim da je došlo vrijeme da stvari uredimo na kvalitetan način, zakonom, kao što smo to definisali u svim ostalim oblastima“, izjavila je Rešićeva.

Ona smatra da ne postoji nijedan razlog da se zakon, koji je donesen 1996. godine i koji je i danas na snazi, ponovo ne uradi.

„Neke stvari se zaista moraju precizirati, počevši od raspođele poreza. Jedino tako ćemo imati ravnomjeran razvoj svih opština u gradu i jasnu ulogu grada nad opštinama. U svim drugim situacijama imaćemo određena samovolјna tumačenja principa funkcionisanja grada, što je loše“, kaže Rešićeva.

Kao najveći problem navela je nedefinisanje viškova koji se pojavlјuju u budžetu – kome i kako oni idu.

Rešićeva kaže da to pitanje treba drugačije postaviti, uz jasnije kriterijume.

„Ne možemo dozvoliti da se na taj način određeni viškovi, koji se zajednički stvaraju, jednostrano raspoređuju. Želimo zdrav sistem za cijeli grad, nevezan za pojedinca, politiku i bilo šta“, naglasila je ona.

Govoreći o pitanju obnove sportske dvorane u Istočnom Sarajevu koja se urušila nakon snijega 2012. godine, Rešićeva je navela da je mnogo lakše objekte izgraditi, nego ih rekonstruisati.

Rešićeva je najavila svoj sledeći dolazak na ovo područje početkom maja, da bi sa svim načelnicima opština razgovarala o problemima ali i da bi se otvorila priča o novom zakonu.

Izvor: Opština Istočno Sarajevo