U Istočnom Sarajevu, Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini i Savjeti učenika JU Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“ i Srednje škole „28. juni“ dana 17.11.2016. (četvrtak), obilježavaju Međunarodni dan srednjoškolaca.

srednjoskolciOvaj datum se obilježava od 2009. godine u spomen na praške studente i srednjoškolce, koji su zbog mirnog protesta protiv nacističke okupacije svoje zemlje, 1939. godine strijeljani bez suđenja. Međunarodni dan srednjoškolaca obilježava se širom Bosne i Hercegovine, a glavni akteri su srednjoškolci.

Na ovaj dan, prestaviće se važnost srednjoškolaca, kao budućih nosilaca kompletnog društva, ali i projekta „I kopija vrijedi“ na način da se predstavi broj srednjoškolaca koji nisu zadovoljni načinom upisne politike, te distribucija njihovog mišljenja prema organima vlasti.

Ovim primjerom i samoincijativnim postupkom upućenim prema organima vlasti želimo odgovor na pitanje „Zašto je bosanskohercegovačkim srednjoškolcima uskraćena prilika upisa na više visokoškolskih ustanova ?“.