vasilije-ostroski-litija-1463083785-904925Litiju su predvodili miitropoliti crnogorsko-primorski Amfilohije i Ternopoljsko i Kremenjecki Sergije, episkopi, zahumsko hercegovački i primorski Grigorije, australijsko novozelandski Irinej, budimljansko nikšićki Joanikije, niški Jovan, pakračko slavonski Jovan, brojni arhijereji, sveštenstvo i monaštvo. Episkop budimljansko nikšićki je podsetio na prvu litiju, veliku kišu i narod koji je dočekao mošti sveca, kao i na Amfilohijevu izjavu da je dobro što je pala kiša da “spere naše grehe, da se Bogu i jedni drugima približimo”.

vasilije-ostroski-litija-1

foto printscreen vijesti.me/Studio MM

“Posle 20 godina opet nas je orosila, nešto manje. Nadamo se da smo uznapredovali duhovno”, kazao je Joanikije.
Mitropolit Sergije je podsetio na trenutna dešavanja u Ukrajini, na podele, stradanja crkve, bratoubilački rat.

“Verujemo da se kroz svenarodno pokajanje možemo vratiti Bogu, dobiti njegov blagoslov i izmiriti se jedni sa drugima. Naš narod i naša crkva moleći se tako molimo se sa ljubavlju i za one koji su protiv nas i neprijatelji vere i crkve, bez zlobe i mržnje, sa željom da se izmire sa Bogom i da budemo jedno”, kazao je Sergije.

vasilije-ostroski-litija-2

foto printscreen vijesti.me/Studio MM

On je nikšićkoj Sabornoj crkvi poklonio kopiju ikone Presvete bogorodice Počajevske, koja se nalazi u Uspenskoj Počajevskoj lavri. Litiji su prisustvovali ambasadori Ruske federacije Sergej Gricaj i Srbije Zoran Bingulac, predstavnici Vlade Srbije Miroljub Radosavljević i Jovana Stojinović i Republike Srpske Dragan Davidović, kao i bivša ambasadorka Ukrajine u Crnoj Gori Oksana Sljusarenko i ruski bokser i poslanik u Dumi Nikolaj Valujev (vijesti.me)

 

 

Izvor:Kurir