Listu najtraženijih jela na internet pretraživačima u 2020. godini zanimljivo je vidjeti. U godini koju su obilježili potresi, pandemija, socijalna distanca, i u kojoj smo mnogo vremena provodili kod kuće, najzanimljivija su nam, čini se, bila dobro poznata jela poput pizze, lazanja, ćufti, musake, hljeba i tortilja. Na spisku su i kafa Dalgona ali i palačinke, brownies i cheesecake

Koja su ljekovita svojstva kukuruznog hljeba?

Za razliku od hljeba od čistog pšeničnog brašna, hljeb od kukuruznog brašna sadrži znatno manje ugljenih hidrata, pa samim tim i manje kalorija. Kao takav, je neuporedivo zdraviji za konzumiranje.

Pored toga, sadrži i znatno manje glutena, nego što je to slučaj sa hljebom od čistog pšeničnog brašna. Umanjuje rizik od nastanka alergijskih reakcija u organizmu. Uz sve navedeno, u ljekovita svojstva kukuruznog hljeba ubraja se i to što se lako vari i čak utiče na poboljšanje funkcije varenja, kao i na poboljšanje probavr , zbog čega se posebno preporučuje u slučaju prisustva dijareje ili u slučaju prisustva čestog nadimanja creva. Takođe smanjuje rizik od taloženja lošeg holesterola na zidovima krvnih sudova.

Domaći kukuruzni hljeb

Sastojci:
2 šolje grubo mljevenog kukuruznog brašna
2 šolje prokuhane vode
1 kašičica morske soli
1 kašičica kukuruznog ulja
1 šolja crnog pšeničnog brašna
lješnici

Priprema:

Kukuruzno brašno poparite s prokuhanom vodom. Pomiješajte so, ulje i pšenično brašno te dodajte poparenom brašnu. Dodajte vodu i napravite gustu smjesu.

Izlijte u pleh za pečenje i pecite 30-40 minuta u zagrijanoj rerni na 180 °C.vvv