Novak Đoković je prije 13 godina zaradio 118 dolara nakon prve pobjede na Touru, a današnjom pobjedom u osmini finala Roland Garrosa postao je prvi teniser koji je prešao granicu od 100 miliona dolara zarađenih od nagrada na turnirima.

novak novac

Foto: EPA
Prije meča sa Špancem, kojeg je savladao sa 3:1, na kontu je imao 99.673.404 dolara, a proslaskom u četvrtfinale zaradio je dodatnih 328.251, što ukupno iznosi 100.001.655 dolara.

Na pitanje šta mu znači ovaj rekord, Đoković je kratko rekao:

“Ništa. Novac mi ne znači ništa. Ne gledam svoj život kroz pare. Ne obraćam pažnju na to i ne volim kada se previše potencira novac od nagrada. Profesionalni sport ne treba da se igra zbog novca. Novac dolazi kao posljedica predanosti, ljubavi i strasti prema sportu.

Kako da pričam o novcu, a prosječna plata u Srbiji je 300 eura?”, upitao je Đoković, a potom nastavio:

“Sport je izgubio svoju draž. Postao je biznis i mašina za pravljenje novca, što je žalosno. A ako baš hoćete da kažem nešto o mojih 100 miliona, mogu samo reći da se ovo ne može porediti sa teniserima koji su igrali ranije. John McEnroe je zaradio ‘samo’ 12,5 miliona, a sada je mnogo više novca u igri”, rekao je Đoković, koji će u četvrtfinalu Roland Garrosa igrati protiv Čeha Tomaša Berdycha.

 Izvor:Klix