DSCN3654-750x350Fudbaleri Slavije i Zrinjskog su danas u Istočnom Sarajevu odigrali svoj meč 23. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine, a gosti su golom Zakarića u prvoj minuti slavili sa 1:0.

Ipak, umjesto fudbalera oba tima najviše pažnje su svakako privlačili sudija sa UEFA licencom, Ognjen Valjić, i pomoćnici Dragan Keranović i Dario Primorac. Kako smiješno zvuči to sudija sa UEFA licencom kada se pogledaju utakmice u kojima je “cijenjeni” djelilac (ne)pravde iz Banja Luke. Ne želimo griješiti dušu pa reći da on namjerno oštećuje neke ekipe, ali bolje bi za njega bilo da to kažemo, jer količina neznanja u suđenju koju on pokaže u jednoj utakmici bi zasigurno bila dovoljna da se smakne i sa sudijske liste Premijer lige na više ciklusa, a o UEFA da i ne govorimo.

Kako drugačije objasniti činjenicu da fudbaleri Slavije danas dobijaju kartone zbog prigovora, i jer se nisu pomjerili dva centimetra prilikom izvođenja auta, a udarac nogom fudbalera Zrinjskog u glavu Nemanje Pušare prođe nekažnjeno. Nije to bio jedini slučaj udarca nogom u glavu, ali kartona nije bilo. Najdrastičniji primjer je bio u 82. minutu. Čolić je sa dvije ruke oborio Nemanju Boškovića koji se spremao da prihvati loptu na prsa, a Ognjen Valjić je samo odmahnuo rukom. Krenula je kontra gostiju, Ognjen Todorović je izašao sam na golmana Slavije, ali je Mladen Lučić spasao i svoj gol, ali i danas katastrofalnog Ognjena Valjića.

Poseban slučaj su pomoćne sudije. Ako nekada i postoji dilema da možda Valjić nije fino vidio, a vidio je, naravno, onda kod pomoćnika nema nikakvog opravdanja. Tri najdrastičnije situacije bile su od sudije Primorca, prvog pomoćnika.

Prvo je pustio da se igra nastavi, iako je lopta sigurno bila dva ili tri metra van terena. Ne znamo, možda je gospodin Primorac gledao košarku u posljednje vrijeme, pa smatra da lopta nije izašla dok ne udari od zemlju. Druga drastična greška bila mu je kada je podigao zastavicu pokazujući ofsajd, iako taj igrač nije ni pokušao doći do lopte, a onda je brže bolje, nadajući se da niko to nije vidio, spustio zastavicu i pokazao gol aut.

I na kraju ga je obrukao Jasmin Mešanović. Najveće poniženje za jednog sudiju jeste kada igrač u čiju je korist svirao vrati loptu protivniku jer zna da je sudija pogriješio. A to se desilo Primorcu. Samo on je danas na stadionu u Istočnom Sarajevu vidio jedan aut za Zrinjski u sudijskoj nadoknadi. Bio je to vrhunac sudijskog bezobrazluka, a onda je Jasmin Mešanović u duhu fer pleja vratio loptu “Sokolovima”. Sreća za Primorca je što je to bio kraj prvog poluvremena, pa je brže bolje mogao u svlačionicu da sapere rumenilo sa lica, i bruku koju je doživio.

Ali, dok god ovakvih sudija ima u Premijer ligi, poput ovoga sa UEFA licencom, i ovih što ih fudbaleri brukaju, bosanskohercegovački fudbal neće ići naprijed. Ne, nisu oni drastično oštetili Slaviju u ovom meču, ali su konstantim sudijskim brukanjem izazivali nervozu kod domaćih fudbalera, nedozvoljavajući im da se upotpunosti skoncetrišu na meč.

Izvor: SportDC