Po kineskoj medicini, organi imaju najveću funkciju tokom određenog dela dana. Energetski sat je podeljen na 12 dvosatnih perioda, a u okviru svakog su dati saveti za ishranu i ostale životne navike

Business breakfast

Business breakfast

Energetski unutrašnji sat, poznat i kao kineski telesni sat, nije novina u svetu alternativne medicine. To je verovanje u istočnjačkoj medicini po kome su određeni organi u telu aktivni u određeno vreme: dok se jedni odmaraju, drugi rade.

Ako to znamo, veruju Kinezi, možemo da planiramo kada i šta da jedemo, u koje vreme je najbolje da pijemo čajeve, vodu, kafu, a kada da se odmaramo i koliko dugo da spavamo. Energetski sat je podeljen na 12 dvosatnih perioda, a u okviru svakog su dati saveti za ishranu i ostale životne navike.

OD 5 DO 7 ČASOVA

U ovo vreme fokus je na radu debelog creva. To je, prema kineskom verovanju, najbolje vreme da se ustane, popije 3 dl vode i ode u brzu, kratku šetnju. Greška je da se nakon ustajanja pije kafa, što mnogi praktikuju, jer se kofein ponaša kao diuretik i izbacuje vodu iz organizma baš u vreme kada je debelom crevu potrebna.

OD 7 DO 9 ČASOVA

Rad creva u ovo vreme je najizraženiji. To je period kada treba da se doručkuje. Prvi obrok treba da sadrži voće, proteine, zdrave masti i ugljene hidrate sa niskim glikemijskim indeksom. U ovo vreme može da se popije i kafa.

OD 9 DO 11 ČASOVA

Vreme je kada se aktivira slezina. Ovo je i period kada treba najviše da se angažuje na poslu, a slezina pomaže mozgu da pravilno funkcioniše i potpomaže metabolizam izmene hranljivih materija u energiju.

OD 11 DO 13 ČASOVA

Ako u ovom periodu ručate, najviše ćete poboljšati cirkulaciju. Ručak treba da bude lagan.

OD 13 DO 15 ČASOVA

Posle ručka tanko crevo treba da svari sve ono što ste pojeli. Tada i mozak bolje funkcioniše, naročito ako treba da rešavate važne probleme ili donosite važne odluke.

OD 15 DO 17 ČASOVA

Vreme je da završavate dnevne obaveze, a ovo je period kada je bešika najaktivnija. Zbog toga je najbolje da popijete šolju čaja i da se tako oslobodite toksina.

OD 17 DO 19 ČASOVA

Period u kom je najbolje večerati. Bubrezi su tada najaktivniji, jer pokušavaju da vrate svu energiju koju ste tokom radnog dana potrošili. Ako se osećate baš umorno u ovom periodu, obavezno lezite i odmorite se.

OD 19 DO 21 ČAS

U ovo vreme perikard (srčana kesa) je odgovoran za cirkulaciju mozga i reproduktivnih organa.

OD 21 DO 23 ČASA

Idealno je za završavanje radnog dana uz opuštajuću knjigu. U ovo vreme izbegavajte da jedete, jer štitasta i nadbubrežne žlezde u ovo vreme dostavljaju energiju svim organima u telu, ubrzavaju metabolizam i podižu temperaturu tela.

OD 23 ČASA DO 1 POSLE PONOĆI

Ko ima kamen u bubregu ili u žuči najbolje zna da u ovo vreme često ima bolove, jer je ovo period kada najintenzivnije “radi” žučna kesa.

OD 1 DO 3 UJUTRU

Ustajanje baš u ovo vreme zbog odlaska u toalet treba da bude znak da se tokom dana ne piju sokovi i ne jedu grickalice i nezdrava hrana. Jetra sada oslobađa toksine, a nezdrava hrana može da naruši njen rad.

OD 3 DO 5 UJUTRU

Na kraju ciklusa, pluća su najaktivnija i ona se tada oslobađaju otrova – kašljanjem.

izvor: novosti