hidroTrebinje – Ugovor o dodjeli koncesije za izgradnju i korišćenje Hidroelektrane “Buk Bijela” na rijeci Drini kod Foče, koju će vlastitim snagama graditi “Elektroprivreda RS” i njen ogranak “Hidroelektrane na Drini”, potpisan je u petak u Trebinju.

Potpis na ugovor u prisustvu najviših zvaničnika RS stavili su ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić, vršilac dužnosti generalnog direktora “Elektroprivrede” Željko Kovačević i direktor “Hidroelektrana na Drini” Mile Lakić. Vlada RS ranije je donijela rješenje o dodjeli koncesije za izgradnju i korišćenje “Buk Bijele”, a koncesija je dodijeljena na period od 50 godina. Procijenjena vrijednost investicije je 382,41 milion evra, a Hidroelektrana “Buk Bijela” bi trebalo da ima instalisanu snagu od 93,52 megavata i da godišnje proizvodi 332,3 gigavat-časa električne energije.

Ugovorom je predviđeno da su investitori dužni da u roku od 12 mjeseci od dana zaključenja ugovora o koncesiji osnuju preduzeće za obavljanje koncesione djelatnosti. Pripremni period za izgradnju traje godinu i u tom roku bi trebalo da bude završena izrada projektne dokumentacije i pribavljanje svih dozvola. Samo u taj dio posla biće uloženo 43,21 milion KM. Predviđeno je da izgradnja elektrane traje pet godina i odvijaće se u fazama. Visina jednokratne koncesione naknade je 764.816 KM, a naknada za korišćenje iznosi 3,6 odsto godišnjeg prihoda “Buk Bijele”.

Kovačević je istakao da je ovo početak intenziviranja aktivnosti na izgradnji zamjenskih kapaciteta u sferi obnovljivih izvora energije.

– Ovu investiciju zajednički će realizovati “Elektroprivreda RS” i “Hidroelektrane na Drini” u omjeru 20 naprema 80 odsto. Do sada je u istraživanje i izradu studije i projektne dokumentacije, te u eksproprijaciju investirano oko 8,5 miliona evra – rekao je Kovačević.

Govoreći o finansiranju izgradnje, Kovačević je rekao da će model zavisiti od mnogih faktora.

– Kombinacija vlastitih i kreditnih sredstava biće planirana u zavisnosti od finansijskih mogućnosti i ekonomske isplativosti projekta, tržišnih kretanja cijene struje, a posebno cijene kapitala na finansijskim tržištima – kazao je Kovačević.

Lakić je podsjetio da se o projektu “Buk Bijela” govori još od 1974. godine, ali da je sada napravljen ključni korak ka njegovoj realizaciji.

– Nadam se da ćemo za godinu stvoriti sve uslove kako bismo krenuli u konačnu izgradnju – rekao je Lakić.

Đokić je kazao da je ovo važan dan za RS i Hercegovinu, posebno što je bilo mnogo onih koji negiraju da ova vlada i ova vlast vode računa o svojim resursima.

– Mi i te kako vodimo računa o nacionalnim resursima, koje ćemo i štititi i pretvarati ih u još veće vrijednosti. Vlada i resorno ministarstvo će pratiti realizaciju projekta i sve njegove faze kroz koje treba da prođe – istakao je Đokić i dodao da će biti razmatrane mogućnosti kako dalje voditi preostala tri projekta u gornjem toku rijeke Drine – koja podrazumijevaju izgradnju hidroelektrana “Foča”, “Paunci” i “Sutjeska”.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da će Hercegovina izgradnjom Hidroelektrane “Buk Bijela”, uz izgradnju “Gornjih horizonata” i drugog bloka Termoelektrane “Gacko”, postati najveće energetsko gradilište u Srpskoj i za samo nekoliko godina se visoko pozicionirati na energetskoj mapi Evrope.

– Ranije je tragano za partnerima koji nisu do kraja bili izdržljivi da sprovedu procedure. “Elektroprivreda RS” je poslije nekoliko godina uspješnog rada stekla mogućnost da dobije koncesiju, što je prvi slučaj da u potpunosti bude nosilac nekog ovakvog projekta – rekao je Dodik.

Premijer RS Željka Cvijanović istakla je da je Vlada opredijeljena da razvija vlastite resurse.

– Posebno je važno što imamo “Elektroprivredu RS” koja pokreće projekat od velikog značaja za Srpsku – naglasila je Cvijanovićeva.

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije izrazio je zadovoljstvo početkom realizacije projekta, navodeći da nam je potrebna vjera i povjerenje da bismo nešto izgradili i da još dublje vjeruje da je ovo veoma važan i patriotski posao.

Hidroelektrana “Buk Bijela” u brojevima

382,41 milion KM – vrijednost investicije

93,52 megavata – instalisana snaga

332,3 gigavat-časa – godišnja proizvodnja struje

57,8 metara – najviša građevinska visina brane

15,7h106 kubnih metara – ukupna zapremina akumulacije

11h106 kubnih metara – korisna zapremina akumulacije

Izvor:Glas Srpske