zlato-1Tokom protekle nedjelje zlato je izgubilo na vrijednosti 3,12 odsto i na kraju dana u petak unca je koštala 1.212,38 dolara, cijena kojom se trgovalo krajem marta.

U fokusu investitora juče je bio nastup predsjednice američke centralne banke Džnet Jelen na Univerzitetu Harvard. Tom prilikom je predsjednica Fed-a najavila rast kamatnih stopa “u narednim mjesecima”.

“Ako bude napretka na tržištu rada, a ja to očekujem… u narednim mjesecima bi takav potez bio primjeren”, rekla je Jelen.

Sljedeći sastanak Federalnih rezervi na kojem će se razmatrati pitanje kamatnih stopa biće održan 14. i 15 juna. Zlato je inače vrlo osjetljivo na kretanje američke monetarne politike, s obzirom da rast kamatnih stopa utiče na oportunitetni trošak držanja zlatnih poluga te na jačanje dolara, a time i na (nižu) potražnju za zlatom. I cijene ostalih plemenitih metala su prošle nedjelje oslabile. Srebro je za nedjelju dana izgubilo na vrijednosti 1,8 odsto, platina 4% a paladijum 3,3 odsto. Nakon izlaganja Džnet Jelen vrijednost dolara je porasla, dosegavši najviše nivoe u dva mjeseca. Dolarov indeks koji mjeri vrijednost američke prema ostalim svjetskim valutama u petak je ojačao 0,5 odsto.

U odnosu prema evropskoj valuti američka je porasla 0,71 odsto, na 1,1115 dolara.

(Agencije)