Srdačan doček za  doktora Miodraga Lazića priredili su sinoć građani Istočnog Sarajeva ispred Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo, gdje je niški hirurg, koji je proveo cijeli odbrambeno-otadžbinski rat u bolnici ”Žica” na Ilidži, predstavio dokumentari film u okviru ”Dana odbrane Ilidže”.

Sa sigurnošću se može reći da ne postoji nijedan stanovnik Ilidže koji nije čuo za ime dr Miodraga Lazića, ratnog hirurga, dobrovolјca koji je prevalio više od 400 kilometara iz Niša do Sarajeva, te spasio na hilјade života boraca, djece, žena i staraca.

Za doktora Lazića, prije projekcije filma u Kulturnom centru, svečani prijem priredili su predsjednik Skupštine i zamjenik gradonačelnika grada Istočno Sarajevo u Administrativnom centru Grada.

Lazić je novinarima rekao da je na Ilidžu došao bez ikakvog prethodnog znanja kakvo je stanje ovdje bilo u tom periodu, te naglasio da je došao kao humanista, patriota, lјekar-hirurg, da pomogne svom narodu.

“Imao sam sreću da budem deo ove borbe srpskog naroda ovde. Ceo život je na jednoj strani, a četiri godine boravka ovde je uspeh. Ne samo moj, već biti tu, upoznati obične lјude, koji su juče bili obični, a odjednom su postali heroji, borci, postali su deo nečega što istorija mora da pamti”, rekao je Lazić.

Lazić je istakao da su Srbi nažalost morali da napuste Sarajevo na kraju rata, ali da su dobili nešto što je mnogo vrijedno, a to je, prema njegovim riječima, Republika Srpska.

“Dobili smo Republiku Srpsku, koja je jedan veliki uspeh. Mi smo dobili nešto što moramo da čuvamo i to je borba svakog čoveka. Svi zajedno smo se borili na raznim mestima i stvorili smo Republiku Srpsku, slobodan život srpskog naroda, da ne zavisimo od drugoga”, kaže dr Lazić.

Doktor Lazić naglašava da je tokom četverogodišnjeg boravka na Ilidži upoznao cijelo Sarajevo, da je znao sve dijelove i današnjeg Istočnog Sarajeva, od Trnova do Grbavice i Sarajeva.

“Ja sam deo ovog grada iako sam mnogo daleko odavde, a ovaj grad možda jednog dana bude lepši i bolјi, jer nije bitan prostor, bitni su lјudi”, ističe dr Lazić misleći na Istočno Sarajevo, koje se iz dana u dan sve više gradi.

On dodaje da je prošle godine od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika dobio orden Krst milosrđa, te dodao da mu ta nagrada ne bi značila toliko koliko mu je značila nakon više od dvadeset godina od završetka rata.

“Kada dobijete posle više od 20 godina, to je dokaz da te se neko seća, to je vrednost. Bio sam u  Banjaluci, time sam pokazao koliko je ovaj narod vredan, koliko je dobar, koliko ima dušu i koliko su ovo pravi Srbi ovde, koji cene sve što su uradili”, istakao je Lazić.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić novinarima je nakon prijem rekao da je doktor Lazić legenda koji je spasio na hilјade života, ekstremiteta i koji je pomogao mnogim lјudima na Ilidži.

“Specifično je što je doktor Lazić došao iz Niša, pomogao nam i što svaki Ilidžanac zna ko je on. Večerašnji film je veoma značajan sa aspekta dokazivanja i pokazivanja šta se to dešavalo u toku odbrambeno-otadžbinskog rata na ovim prostorima”, rekao je Lučić.

Lučić je naglasio da je doktor Lazić zajedno sa drugim lјekarima na Ilidži dao veliki doprinos borbi srpskog naroda u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

On je podsjetio da je Grad Istočno Sarajevo prije nekoliko godina nagradio doktora Lazića Srebrnom plaketom Grada u znak zahvalnosti za sve što je tokom odbrambeno-otadžbinskog rata uradio za srpski narod.

Zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajevo Danko Vučetić izrazio je takođe veliku zahvalnost doktoru Miodragu Laziću što je posjetio Gradsku upravu, grad Istočno Sarajevo i što je bio dio ovogodišnjeg obilјežavanja ”Dana odbrane Ilidže”.

Vučetić je istakao da je ovo bio trenutak da se oda veliko poštovanje za doktora Lazića, čiji dokumentarni film je, prema njegovim riječima, svijetli putokaz kako treba da se odnosimo sa junacima koji su krasili protekli odbrambeno-otadžbinski rat.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Istočna Ilidža ”Ilidžanski borac” Goran Šehovac naglasio je da mu je velika čast što je imao priliku da kontaktira i pozove doktora Lazića u Istočno Sarajevo, kako bi se njegov film prikazao u okviru obilјežavanja ”Dana odbrane Ilidže”.

“Mi smo odavno predlagali ovo, ali međutim, zbog spleta okolnosti, tek sad smo došli u priliku da stupimo u vezu sa doktorom i da on dođe u Srpsko Sarajevo. Mi bismo volјeli da danas sjedimo tamo, u onom kulturnom centru, one Ilidže, da imao tamo svoje spomenike”, rekao je Šehovac i dodao da su danas na ovim prostorima, gdje Ilidžanci prave novi grad.

On je dodao da je ”Ilidžanski borac” ozbilјna organizacija kada je u pitanju održavanje tradicije i obilјežavanja značajnih datuma.

“Ovih dana samo oko hilјadu učenika izveli na istorijske časove, gdje smo im pričali ko su doktori Lazić i Pejić, i vjerujte mi, da pitate bilo koje dijete, učenika osmog razreda, da će vam svako dijete reći da su to lјudi koji su spašavali naše borce”, rekao je Šehovac.

Sala Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo bila je mala da primi sve zainteresovane, koji su došli da prisustvuju prikazivanju dokumentarnog filma snimlјenog po ratnom dnevniku doktora Lazića, koji je pisao tokom svog boravka na Ilidži.

Nakon prikazanog filma, u kojem su se pojavila mnoga lica čiji članovi porodica su bili prisutni u Kulturnom centru, kojima je ovaj film izazvao emocije, suze, ali i prisjetio ih na teške dane na Ilidže u tom vremenu, gromoglasnim aplauzom su pozdravili doktora Lazića, koji je istakao da se velikim ponosom osjeća kao Ilidžanac.

Dr Miodrag Lazić rođen je 31.5.1955. godine u Zemunu, gdje je završio osnovnu školu. Otac, oficir, biva premješten u Niš. Tu Lazić završava gimnaziju, a zatim i studij medicine. Specijalizaciju završava na VMA u Beogradu i postaje sa trideset navršenih godina života, jedan od najmlađih hirurga. Radio je godinu dana u Vojnoj bolnici u Nišu, a zatim je prešao na kliniku Kliničkog centra, gdje i danas radi.

Kao hirurg dobrovolјac radio je u ratnim bolnicima u Dvoru na Uni, u Glini i Kostajnici tokom 1991. godine. Sa borcima je učestvovao u prodoru koridora. U julu 1992. godine vraća se u Niš, a ubrzo zatim u septembru 1992. godine odlazi na Pale, u ratnu bolnicu na Koranu. Nakon mjesec dana, prelazi u bolnicu ”Žica” u Blažuju u namjeri da tu ostane mjesec dana. Ostao je četrdeset mjeseci!

Izvor i foto: Grad Istočno Sarajevo