Obaviještavamo Vas da će se prvi čas drevne kineske vještine TAI ČI održati u četvrtak, 6. oktobra, u 19.00 časova u Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo, Srefana Nemanje 6.

Ukoliko se niste prijavili, to možete uraditi na prvom času. 
Časovi su bepsplatni i držaće ih doc. dr Božica Jović.

TAI ČI se sastoji od fizičkih vježbi i serije pokreta uz harmonizaciju duha i misli.
Kao i svaka drevna vještina TAI ČI ima dalekosežne pozitivne efekte na tijelo i duh, bez obzira na godine polaznika.

cas

Matična biblioteka Istočno Sarajevo organizuje časove drevne kineske vještine TAI ČI.

Prijave za časove su do 29. septembra 2016. godine, a možete se prijaviti putem telefona 057/340-305; 057/320-671 ili putem fejsbuk stranice Matične biblioteke.
Časovi će se odžavati u Kineskoj čitaonici Matične biblioteke, a vodiće ih doc. dr Božica Jović.
TAI ČI se sastoji od fizičkih vježbi i serije pokreta uz harmonizaciju duha i misli.
Kao i svaka drevna vještina TAI ČI ima dalekosežne pozitivne efekte na tijelo i duh, bez obzira na godine polaznika.

Tai Či Čuan je kineska borilačka veština čiji je glavni cilj zdravlje i dug život. Tai Či Čuan je nastao u hramu Šao Lin, u Kini, kao potreba monaha koji su dugo meditirali i telesno postajali vrlo slabi. Tai Či Čuan se smatra kao podsistem Kung Fu-a, ali ne kao borilačka veština već kao sistem vežbi koja krepi duh i telo i vraća, oporavlja i obnavlja snagu, vitalnost, energiju tela i uma.

U sadašnjici se Tai Či Čuan uglavnom upotrebljava za oslobađanje od stresa, a zvanično je priznat kao promoter i stimulator boljeg zdravlja. Podesan je i za mlade i stare, muškarce i žene, zdrave i bolesne.

tai-co

Ravnoteža duha

Grafički izraz Tai Čia je poznati simbol jin-jang – krug podjeljen linijom u obliku latiničnog slova ”S” u dva ribolika polja, crno i bijelo polje sa dva kružića, bijeli kružić u crnom polju i crni kružić u bijelom polju. Prva dva ideograma TAI ČI –  pojam iz kineske filozofije koji ima mnogo značenja. Jedno od značenja ovog znaka je ”Vrhovna konačnost ” odnosno beskonačnost, vrhunac, savršenstvo. ČUAN – znači šaka, kretanje, vježba. Tako da Tai Či Čuan, doslovan prevod kineskih ideograma, znači: vrhovna, konačna šaka, vježba.

Na osnovu spisa i drugih podataka, smatra se da je ova vještina stara čak 2.500 godina. Ono što je odlikuje jeste niz sporih, meditativnih pokreta tijela koji su inicijalno imali za svrhu samoodbranu i promovisanje unutrašnjeg mira i staloženosti.

Tai Či Čuan kao vježba za zdravlje poboljšava protok unutrašnje energije kroz tijelo i ističe korektnu formu izvođenja svih pokreta i osećanje svih pokreta. Vježba se vrlo sporo i nježno – ne postoji opasnost od povrijeda.

Tai vježbanje

Upotreba vježbi Tai Či Čuan-a praktično je neograničena. One se mogu koristiti kao preventiva, kao pomoć u lječenju i zaustavljanju već postojeće bolesti, u korekciji mnogih problema kao što su loše držanje tijela (mogući uzrok mnogih problema), slabog i nepravilnog disanja (kiseonik – važan za funkcije mozga i cijelog tijela), raznih problema zavisnosti, kod stresa, depresije, slabe vitalnosti organizma, hroničnog umora, itd.

Vježbanje Tai Či Čuan-a održava u dobrom stanju i zdravlju kosti, zglobove, kičmu, tetive, mišiće i unutrašnja tkiva, harmonizuje funkcije nervnog sistema, disanja, cirkulacije, varenja, endokrinog sistema, itd.

Medicinska istraživanja potvrđuju djelotvornost ovih vježbi, kao neku vrstu terapije. Osim opšteg poboljšanja zdravstvenog stanja koje nastaje redovnim vježbanjem, na nekim tradicionalnim školama napredni učenici se uče i tradicionalnoj kineskoj medicini.

Tai Či Čuan – vještina harmonije i relaksacije uma i tijela dobila je svoj dan – 10. april 1999. godine proglašen je za Svetski dan Tai Či Čuan-a.