diplome-696x451U Republici Srpskoj se očekuje dalji pad broja upisanih studenata, s obzirom na to da je zabilježen i trend smanjenja broja svršenih srednjoškolaca koji konkurišu za upis u prvu godinu studija.

Tokom 2013. srednju školu u tom bh. entitetu završilo je 12.180 učenika, a ove godine će završiti 8.977 đaka.

Istovremeno, broj upisanih studenata u akademskoj 2009./10. godini iznosio je 43.928, a u akademskoj 2015./16. godini 37.420 brucoša.

Broj studijskih programa se povećao za 326, međutim, podnesen je 81 zahtjev da se u ovoj godini uspostave novi studijski programi.

Za sve studente je najvažniji postupak akreditacije visokoškolskih ustanova, koji je novim Nacrtom zakona o visokom obrazovanu, propisan kao obavezan i predstavlja novinu u odnosu na važeći zakon.

Akreditacija studijskih programa je nužna radi međunarodne uporedivosti visokoškolskih kvalifikacija koje se stiču u sistemu visokog obrazovanja u RS-u.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a su potvrdili da su u više navrata upozoreni na međunarodnim konferencijama, na kojima se govorilo o visokom obrazovanju, da diplome stečene u RS-u uskoro neće biti više priznavane u evropskom prostoru visokog obrazovanja bilo radi daljeg nastavka školovanja ili zapošljavanja, ukoliko ne budu sticane na akreditovanim visokoškolskim ustanovama, odnosno ukoliko postupak akreditacije ne bude pravilo u visokom obrazovanju u RS-u.

Izvor:Fokus