Planom za srednje škole Republike Srpske predviđeno da svega 15 odsto učenika pohađa treći stepen. Privredi potrebni obućari, zavarivači, keramičari…

BANjALUKA – Po upisnom planu srednjih škola u Srpskoj, predviđeno je da od ukupno primljena 11.772 srednjoškolca, čak 85 odsto bude upisano u gimnazije i druge škole četvrtog stepena stručne spreme, dok bi na izučavanje zanata otišlo svega 15 odsto đaka iako tržište “vapi” za mnogobrojnim zanatlijama!

 rs-djaci_620x0

To je istaknuto juče u Banjaluci na sednici Komisije za kreiranje upisne politike učenika u prvi razred srednjih škola na kojoj je ocenjeno da su predlozi upisnih politika srednjih škola nerealni i da ne zadovoljavaju potrebe tržišta rada.

Upis u srednje škole u RS u školskoj 2016/2017. trebalo bi da počne u junu.

– To je nerealno planiranje. Samo 15 odsto đaka bi po tom predlogu trebalo da upiše treći stepen stručne spreme, iako je zaključak Vlade da se poveća upis učenika u zanate, jer je i zahtev privrede za tim strukama. Problem je, međutim, što učenici neće na zanate, a i njihovi roditelji ne žele da im deca završavaju zanate, koji bi im dali mogućnost da se zaposle – kazao je ministar prosvete i kulture RS Dane Malešević.

On tvrdi da niko neće u obućare, krojače, zavarivače, keramičare i slična zanimanja koja su sve više potrebna domaćoj privredi.

Ministarstvo planira da upisnom politikom oživi stare zanate, koji su ranije postojali u obrazovnom sistemu pa su neko vreme bili ugašeni, a to su – zlatar, časovničar i optičar. Za ove zanate su učenici i poslodavci pokazali interes.

Ministarstvo je naložilo školama da su dužne da realno planiraju upis u skladu sa brojem učenika koji završavaju osnovnu školu na području lokalne zajednice, uzimajući u obzir potrebe privrede i da su obavezni da sprovedu ankete sa privrednicima i učenicima.

Potpredsednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić rekao je da su tržištu rada potrebnije zanatlije odnosno sva mašinska i građevinska zanimanja.

– Konkretan je zahtev da se poveća učešće praktične nastave u obrazovanju svih profila, a da se uspostavi bolja saradnja između privrede i škola – rekao je Trivić, ističući da je cilj takve mere da se dobiju realna radna mesta.

Predsednik Aktiva direktora srednjih škola Banjalučke regije Kristina Mrđa istakla je da još ima prostora i vremena da se unesu izmene u kreiranju upisne politike, ali i da se postigne dogovor oko ovogodišnjeg plana upisa.

NOVA ZANIMANjA

Ministarstvo je odobrilo uvođenje novih nastavnih planova i programa za sledeća zanimanja: likovni tehničar, tehničar dizajna enterijera i industrijskih proizvoda i tehničar dizajna grafike, tehničar mašinske energetike i tehničar hortikulture.

OTIMAJU SE ZA UČENIKE

U Srpskoj je sve manje dece, zbog čega među srednjim školama postoji “otimanje đaka” iz susednih opština.

– U ovoj godini osnovne škole završava 10.966 đaka, a od srednjih škola dobili smo plan za 11.772 učenika, što je više za 806. Iako smo školama dostavili upustvo i sugerisali da planiraju na bazi broja učenika koji završavaju osnovnu, opet imamo veće zahteve. A to je upravo “da otmem od nekoga, pa ću ja da sebe namirim…” – rekao je ministar.

Izvor: Nezavisne