asti Velike Britanije upozorile su građane koji planiraju da posjete BiH na mogućnosti terorističkog napada.

U upozorenju britanske Vlade se navodi da napadi mogu biti nasumični, kao i da se može desiti da meta bude neko mjesto koje posjećuju stranci.

Britanske vlasti upozoravaju i na mogućnost napada terorista na vjerske objekte.

U upozorenju, koje je izdato budući da BiH svake godine posjeti 9.000 Britanaca, napominje se da su se u toj zemlji 2015. godine desila dva teroristička napada – 27. aprila u Zvorniku, gdje je ubijen jedan policajac, a dva ranjena i 18. novembra 2015. godine u sportskoj kladionici u Rajlovcu, u blizini Sarajeva, kada su usmrćena dvojica pripadnika Oružanih snaga BiH, a tri lica ranjena.

“Postoji vjerovatnoća da bi teroristi mogli da izvrše novi teroristički napad u ovoj zemlji”, navodi se u upozorenju objavljenom na stranici za informisanje Vlade Velike Britanije.

U upozorenju se ukazuje da minska polja u BiH i dalje predstavljaju opasnost, naročito u izolovanim seoskim područjima i na planinama. “Usljed pojave poplava i klizišta prethodnih godina, minska polja su pomjerena, a oznake koje upozoravaju na opasnost su uništene”, navodi britanska Vlada.

“Stopa kriminala usmjerenog protiv stranih državljana je u suštini niska, ali trebali biste se čuvati džeparoša u gradovima i u vozilima javnog prevoza. Posebnu pažnju treba obratiti na mjesta koja su popularna među turistima”, savjetuje se Britancima koji planiraju da putuju u BiH.

Britanske vlasti napominju da evropska zdravstvena knjižica ne pokriva BiH i preporučju svojim državljanima da prije nego što krenu u ovu zemlju pribave putničko i zdravstveno osiguranje, koje uključuje i evakuaciju ambulantnim helikopterom.

Izvor: Nezavisne