Policijski službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo realizuju kampanju pod nazivom „Petarde nisu igračke“, koju organizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske sa ciljem sprečavanja neovlašćenje prodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava i nezokanite upotrebe vatrenog oružja.

Tokom akcije policijski službenici PU Istočno Sarajevo u saradnji sa nadležnim organima vršiće pojačanu kontrolu prodavnica koje su ovlašćene za prodaju pirotehničkih sredstava i tako još jednom upozoriti vlasnike da prodaja ovih proizvoda mora biti u skladu sa važećim propisima.

Zakonska regulativa predviđa koja vrsta prirotehničkih sredtava je dozvoljena za upotrebu, kao i zabranu korištenja na određenim mjestima i na način koji uznemirava građane.

Najveći dio preventivnih aktivnosti tokom ove akcije usmjeren je na najmlađe, tako da će policijski službenici vršiti kraća edukativna predavanja o nedozvoljenoj upotrebi i opasnostima usljed nepravilnog korištenja pirotehničkih sredstava, učenicima osnovnih i škola na području PU Istočno Sarajevo, uz poštovanje svih preporučenih epidemioloških mjera.

Iz ove uprave su pozvali da se akciji priključe svi predstavnici lokalnih zajednica, obrazovnih institucija, roditelji i nevladine organizacije jer najrizičnija, ali istovremeno i najugroženija kategorija društva jesu djeca i maloljetnici.

Policijska uprava Istočno Sarajevo apeluje na građane da se suzdrže od upotrebe pirotehničkih sredstava kako bi novogodišnji i božićni praznici protekli u miru i bez neželjenih posljedica.