Премијером документарног филма „Путовање“, аутора Александре Митрић-Штифанић, вечерас у 19.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево свечано ће бити отворен 14. Међународни филмски фестивал „Први кадар“.

 Штифанићева појашњава да се у овом филу ради о томе да се на Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма емотивном причом о дванаестогодишњем дјечаку, који се суочава са прошлошћу своје прабаке, која је преживјела Аушвиц, на симболичан начин одаје почаст за храброст, идеале и непрестану  борбу за слободу човјечанства.

Она истиче да су ово филмско остварење подржали Министарство просвјете и културе Републике Српске и Филмски центар Србије.

„На свечаној церемонији отварања ­ Фестивала биће уручено фестивалско признање Лик кнеза Павла за допринос развоју и унапређењу кинематографије у региону. Ове године, према одлуци Савјета фестивала, признање ће бити уручено Академији уметности Београд, поводом 25 година Академије“, најављује Штифанићева, коај је умјетнички директор и селектор „Првог кадра 2020“.

Према њеним ријечима, овогодишњи Фестивал биће  одржан од 9. до 14. новембра у Источном Сарајеву и Зворнику под мотом „Фестивал без маске!“.

Програмом Фестивала, за уторак је од 10.00 часова у сали Културног центра Источно Ново Сарајево предвиђено приказивање филмова у такмичарском програму, за 16.00 часова планирана је специјална пројекција за штићенике Казнено-поправног завода Кула, термин од 17.30 часова предвиђен је за дјечији филмски програм Кидс Фест, док ће у 19.00 часова почети пројекција играног филма „Име народа“, у режији Дарка Бајића.

Филмски караван „Првог кадра“ од сриједе 11. новембра борави у Зворнику, гдје је за 16.00 часова, у оквиру онлајн  ДокМастерКласа, заказана Филмска школа о теми „Историја филма, са посебним освртом на развој документаризма – Стварност у документарном филму“, а предавач ће бити Јелена Раденовић.

Након конференције за новинаре, у сали зворничког центра за културу, која је заказана за 18.30 часова, планирана је пројекција филма „Име народа“, Дарка Бајића.

У четвртак, 12. новембра требало би да у 10.00 часова почне радионица анимираног филма „Марко Краљевић – средњевјековни јунак“, у 12.00 часова треба да буде настављен такмичарски програм, а у 16.00 часова Јована Николић ће одржати онлајн ДокМастерКлас о теми „Нове могућности за продукцију документарног филма“.

Потом, у 17.30 часова слиједи дјечији филмски прогарм, те у 18.00 часова промоција књиге „Пишчево путовање“ – митска структура за писце, аутора Кристофера Вогела, уз учешће Мирољуба Стојановића и Дејана Дабића.

У 19.00 часова биће пројекција филмa „Путовање“.

У петак, 13. новембра, након радионице анимираног филма у 12.00 часова биће одржана конференција за новинаре и церемонија проглашења побједника „Првог кадра 2020“, а потом слиједи онлајн ДокМастерКлас о теми „Умјетност документарног филма“, предавач је Дејан Петровић.

Посљедњег дана Фестивала, у суботу, 14. новембра у 10.00 часова почиње пројекција најбољих филмова међународног студентског кампа „Интеракција“, дио програма који је уприличен у сусрет 15. „Првом кадру“, под мотом „Петнаест година интеракције“.

Мото фестивал, наглашава Штифанићева, подсјећа нас на истинске вриједности филмских остварења и тежњу фестивала да подстиче документаристички поглед на свијет, без скривања.

Она открива да ће се у пет фестивалских селекција, такмичити 30 филмских остварења документарног и кратког играног филма, које ће оцјењивати жири у саставу: проф. Драган Елчић, предсједник жирија, и чланови проф. др Јована Николић, продуцент и Дејан Дабић, филмски критичар.

Покровитељ фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а  Фестивал суфинансирају Град Зворник, општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.

Пријатељ фестивала је КП „Водовод и канализација“ А.Д. Источно Сарајево.

Медијски покровитељи су  РТРС и  Новинска агенција Републике Српске СРНА.

Филмску школу Првог кадра суфинансира Министарство спољних послова Србије./крај/