Istočno Novo Sarajevo – Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo je ponosni domaćin 14. Međunarodnog filmskog festivala „Prvi kadar“ koji je svečano otvorila pomoćnica ministra za prosvjetu i kulturu, Tanja Đaković i to ostvarenjem Aleksandre Mitrić- Štifanić, autorke dokumentarnog filma „Putovanje“.

Prisutnima se obratila sama autorka, inače umjetnički direktor i selektor festivala izražavajući zahvalnost i ponos što se filmski festival održava uprkos teškim okolnostima, te što se misija kulture i kinematografije i razvoja filma u RS i Bih uspješno nastavljaju. Filmska ostvarenja iz cijelog svijeta, tačnije njih 30 će i ove godine biti prikazani u Istočnom Sarajevu, ali i Zvorniku. Cilje decentralizacije kuture je između ostalog da se povežu gradovi, ali i naglašava značaj putovanja kulture. Pored takmičarskog programa, publika će moći pogledati i  prateći program, pa tako je premijerno prikazan dokumentarni film „Putovanje“, a već idućeg dana igrani film Darka Bajića „Ime naroda“ dok će njegovu premijeru Beograd morati pričekati još dva dana. Program se nastavlja u Zvorniku, gdje će biti organizovane radionice animiranog filma za najmlađe, pripremljen je program i za srednjoškolce, kao i „Kids fest“ koji se odnosi na projekcije najboljih animiranih filmova iz cijelog svijeta. Planirana je i promocija knjige „Piščevo putovanje“, mitska struktura za pisce Kristofera Voglera u izdanju Filmskog centra Srbije.

Dio programa će biti organizovan online, putem aplikacija, a to se odnosi na filmsku školu. Takođe će žiri festivala filmove da pogleda online, te će već u petak biti spremno saopštenje o pobjedniku festivala. Članovi žirija su Dragan Elčić – reditelj, prof dr Jovana Nikolić – producentkinja i Dejan Dabić – filmski kritičar.

Na upit o njenom autorskom radu je rekla da je to emotivna priča o njenom 12-ogodišnjem sinu koji je odlučio da se suoči sa prošlošću svoje prabake koja je preživjela Aušvic. Priča je prikazana kao putovanje u prošlost, ali i putovanje koje govori da se život nastavlja tamo gdje su naši stali i gdje su odali počast za hrabrost nastavljamo dalje mi u njihovo ime i sjećanje na njih. Ove godine simbolično na dan Borbe protiv fašizma i antisemitizma ovaj film otvara festival.

Prisutnima se obratio i Matija Štifanić, koji je ispričao o slučajnom pronalasku prabakinih memoara , te slikovitom prikazu istih koji su ga inspirisali da nacrta crteže i organizuje donatorsku izložbu , kako bi on i njegov deda otišli u Aušvic. Tek kada su otišli tamo je shvatio koliko je to mjesto strašno, iako je sada samo muzej koji svjedoči o stradanjima.

Ispred Ministarstva za prosvjetu i kulturu je prisustvovala već dobro poznata i draga gošća, Tanja Đaković koja je istakla značaj festivala u smislu razvoja publike, razvoj afirmacije mladog kadra, ali i decentralizacije kulture. Iz tih razloga Ministarstvo već godinama pruža finansijsku podršku. Svjesni činjenice da su mnogi tradicionalni festivali ove godine otkazani zbog situacije u kojoj se nalazimo, prepoznaju trud da se organizacijom odgovori na izazov održavanja festivala, te doprinos koji on ima na razvoj kinemotografije u RS. Film koji je premijerno prikazan je finanskijski podržan od strane ministarstva, te ih raduje da vide rezultat podrške u vidu gotovog proizvoda. Spomenut je projekat u saradnji sa Kinotekom RS i Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, gdje su podržali 3 studentska scenarija koji su već snimljeni , a koji će premijerno biti prikazani na idućem Međunarodnom filmskom festivalu „Prvi kadar“. Navodi da su dali šansu i da su ponosni što mladi autori mogu da  svoj rad i ostvarenja predstave široj javnosti.

Festival su podržali Opština Istočno Novo Sarajevo, Opština Istočna Ilidža, te grad Zvornik. Prijatelj festivala je KP „Vodovod i kanalizacija“ , dok su sponzori K-INEL d.o.o., Villa Magic Sa, Al Parco, marketing agencija Turuntaš d.o.o i ERMEX.

Mitrić uručuje priznanje VIK-u ispred kojeg je psisutvovala Marina Mičić
Tanja Đaković: izjava za medije