Žunić je rekao da u Direkciji treba da rade samo vrhunski stručnjaci, koji će ozbiljno pristupati stranim investitorima, te kao pozitivan primjer privlačenja stranih uinvestitora naveo grad Derventu u kojoj posluju 33 inostrane firme.

– Republika Srpska ima potencijal da napravi veliki korak u razvoju biznisa zahvaljujući stranim investicijama. Osnivanje Direkcije je dobar potez, potreban Republici Srpskoj – rekao je Žunić tokom rasprave u Narodnoj skupštini o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o republičkoj upravi.

Žunić je naveo da BiH i Republika Srpska, kada se gledaju političke okolnosti, sistem organizacije i ekonomskih odnosa, nije najidealniji prostor za investicije, ali nije ni najgori.

– Međutim, investitor koji prođe početne otežavajuće okolnosti ima zadovoljstvo poslovanjem unutar Republike Srpske. Nezadovoljni su najčešće sa sudstvom, administrtivnim problemima, ali su zadovoljni uslovima za poslovanje – napomenuo je Žunić.

Poslanik PDP Igor Crnadak tvrdi da je formiranje Direkcije za investicije “predizborna priča i nije sistemsko rješavanje problema koje se odnosi na privlačenje stranih ulagača”.

– Nažalost, suočeni smo sa korupcijom, kriminalom, što odvlači strane investitore, a primjer jeste i nivo stranih investicija u BiH u prošloj godini koji je iznosio 680 miliona KM, od čega 590 miliona KM reinvesticija. Od ovog nivoa samo mali dio pripada Republici Srpskoj, dok imamo primjer Srbije, u kojoj su strane investicije bile više od tri milijarde evra – rekao je Crnadak.

Šef Kluba poslanika SDS Miladin Stanić istakao je da Direkcija za investicija mora biti sastavljena od stručnjaka, te da ne smije služiti za političko uhljebljenje.

– Direkcija za investicije treba da postoji ne samo na nivou Republike, već i na niovu svake lokalne zajednice treba biti službenik koji će investitora voditi kroz cijeli proces prava i obaveza. Ali, kako očekivati investitora, ako mu kažete da se privredni sporovi u Srpskoj traju desetak, 15 godina – napomenuo je Stanić.