Foto: Tanjug

Na 56,56 odsto obrađenih biračkih mjesta u Srbiji kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Vučić osvojio je 941.514 glasova ili 57,03 odsto, saopštila je Republička izborna komisija.

Saša Janković osvojio je 245.865 glasova ili 14,89 odsto, Luka Maksimović 149.320 glasova ili 9,04 odsto, a Vuk Jeremić 87.980 glasova ili 5,33 odsto.

Ostali kandidati osvojili su manje od pet odsto glasova.

Vučić je sinoć objavio pobjedu, navodeći da je za njega glasalo više od dva miliona birača i da je pobjeda čista kao suza.

– Veoma sam ponosan na činjenicu da smo dobili ogromno povjerenje i od tri miliona i 700 hilјada lјudi, konačna procjena je da smo dobili oko dva miliona i 35.000 glasova – rekao je Vučić.

On je istakao da je dobio 12 odsto, odnosno oko 430.000 glasova više nego svi drugi kandidati zajedno. Najavio je da će nova vlada biti formirana u naredna dva mjeseca.

Saša Janković je rekao da njegov izborni rezultat predstavlјa pobedu pristojnosti, reda, finih lјudi, pravila, principa i vrijednosti za koje se zalagao.

Vuk Jeremić poručio je da namjerava da ostane i bude angažovan u političkom životu i poslije izbora, ali da će o tome razgovarati nakon što budu objavlјeni konačni rezultati.

Saša Radulović je izjavio da je na predsjedničkim izborima pobijedila neregularnost i apstinencija i da je klјučni razlog za loš rezultat opozicije to što nije imala jednog kandidata.

Predsjednik Pokreta Dveri Boško Obradović ocijenio je da su predsjednički izbori protekli uz najnepošteniju kampanju u istoriji i da je jedino pravo rješenje da se izbori ponište i organizuju novi.

Funkcioner Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta izjavila je da će radikali narednih dana ispitivati uzroke i poslјedice rezultata.

Vučić je na biračkom mjestu u Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci dobio 451 glas od ukupno važećih 655, rekao je predsjednik biračkog odbora Radoslav Ilić.

Pravo glasa iskoristilo je 656 birača, što je 90,85 odsto od registrovanih 721 birača. Među njima i predsjednik Srpske, Milorad Dodik.

Izvor: RTRS