Nјegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije preuzeo je u Sarajevu dužnost predsjedavajućeg Međureligijskim vijećem u BiH od nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Pulјića.

Vladika Grigorije, koji je i administrator Mitropolije dabrobosanske, rekao je da je na sjednici Međureligijskog vijeća, kao i proteklih 20 godina, razgovarano u duhu otvorenosti, međusobnog uvažavanja i povjerenja.

“Međureligijsko vijeće BiH dobija sve jasnije obrise i pokazuje se kao važna organizacija koja doprinosi unapređenju života svih lјudi u BiH”, ocijenio je vladika Grigorije.

Vladika Grigorije je najavio da će u narednih nekoliko dana biti posjećena mjesta stradanja “svih od svih” u BiH, tako da će u ponedjelјak, 24. aprila, biti posjećeni Kazani, Kruščica, Križančevo Selo i Korićanske stijene. 

“Na tim mjestima ćemo, svako po svom običaju i svako na mjestu gdje su stradali lјudi iz njegove vjerske zajednice, služiti molitvu za njihove duše”, rekao je vladika Grigorije, te istakao da će članovi Međureligijskog vijeća samim izlaskom na mjesta stradanja i odavanjem pošte pokazati da se klanjaju svakoj žrtvi i protive svakom zločinu.

Vladika Grigorije je naglasio da se ovim činom želi poslati poruka da je došlo vrijeme da se svi u BiH iskreno postide zbog onoga što se dogodilo među narodima ove zemlјe, ali i da se izvuče pouka da se to više nikada ne bi ponovilo.

Vladika Grigorije je najavio da će 29. juna u Narodnom pozorištu u Sarajevu biti obilјeženo 20 godina rada Međureligijskog vijeća BiH kada će biti prestavlјen rad ove organizacije koji dokazuje da pripadnici različitih vjerskih zajednica u BiH mogu da se razumiju i poštuju. 

“Uskoro ćemo posjetiti i Brisel gdje ćemo govoriti pred Savjetom Evrope o našem radu, naporima, želјama, stremlјenjima. Nadam se da će biti koristi od toga”, rekao je vladika Grigorije, te dodao da će boraviti i na skupu u Berlinu od 21. do 23. maja.

Vladika Grigorije kaže da se u narednom periodu očekuje intenzivniji rad Međureligijskog vijeća, koji je i do sada bio za svaku pohvalu.

Episkop je naglasio da u mnogim gradovima BiH počinju da rade novi odbori Vijeća, tako da se sve više organizuju kulturni događaji, ali i međureligijski, koji su iskreni i otvoreni, što je veliki uspjeh. 

“Interesantno je da ti susreti naših vjerskih lidera, kao i vjernika pokazuju nevjerovatnu spremnost za dijalog, ali i to koliko lјudi postaju otvoreniji tek kada se susretnu i upoznaju jedni druge. Ta otvorenost je jedini put da upoznamo jedni druge”, poručio je vladika Grigorije, te dodao da izolacija u koju lјude guraju razne okolnosti proizvodi nepovjerenje.

Izvor: SRNA