I ove godine upis na visokoškolske ustanove u Srpskoj ne prati dovoljno signale sa tržišta rada. Na prvoj godini studija biće 6.595 mjesta, 158 manje u odnosu na 2015.

i.s. f

U ODNOSU na prethodne godine, u predstojećoj akademskoj 2016/2017. školskoj “sezoni” Vlada Republike Srpske pokušala je da oslušne tržište rada, ali ni ovoga puta ne dovoljno. Opet, najviše mjesta na fakultetima u RS, i tu se ništa nije promjenilo, predviđeno je za buduće pravnike i ekonomiste, kojih na birou za zapošljavanje ima tušta i tma. Tako je na pravnim fakultetima u Banjaluci i Palama otvoreno 720 mesta, a na ekonomskim fakultetima u Banjaluci, Brčkom, Palama i Bijeljini 750!

Upisna politika na javnim i privatnim visokoškolskim ustanovama biće neznatno izmjenjena. Za prvu godinu studija otvoreno je 6.595 mesta za redovne i vanredne studente, što je za 158 mesta manje u odnosu na prošlu godinu. I broj prijava sa privatnih fakulteta resorno ministarstvo umanjilo je za 20 odsto.

– Vlada je zadužila naše ministarstvo da ograniči upisne kvote na privatnim fakultetima u skladu sa zakonom. Osim što je smanjen broj prijava sa privatnih fakulteta, predlozi broja studenata koje su javni univerziteti dostavili ministarstvu, biće korigovani kako bi se broj studenata usaglasio sa potrebama tržišta rada – rekla je za “Novosti” portparol Ministarstva prosvete i kulture Branka Rogač.

Kandidati prilikom prijave mogu konkurisati na dva ili više studijskih programa, s tim da pravo upisa mogu ostvariti samo na jednom od izabranih.

Studijski programi iz oblasti matematike i fizike, koji se izvode na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci i na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, definisani su kao deficitarni i za studente koji upišu ove studijske programe obezbeđena je finansijska pomoć.

Takođe, odlukom Vlade RS utvrđeno je da se 2.563 redovna i vanredna studenta upisuju u prvu godinu drugog ciklusa studija.

– Na Univerzitetu u Banjaluci planiran je upis 1.426 studenata u prvu godinu drugog ciklusa studija i to 966 redovnih (88 studenata čije se školovanje finansira iz budžeta, 800 studenata koji sufinansiraju svoje školovanje i 78 stranih državljana) i 460 vanrednih studenata. Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu planiran je upis 1.137 studenata u prvu godinu drugog ciklusa studija i to 742 redovna (21 student čije se školovanje finansira iz budžeta, 633 studenta koji sufinansiraju svoje školovanje i 88 stranih državljana) i 395 vanrednih studenata – dodala je Rogačeva.

VISOKE ŠKOLE

NA Visokoj medicinskoj školi u Prijedoru planiran je upis 270 studenata i to 150 redovnih (50 studenata čije se školovanje finansira iz budžeta i 100 studenata koji sufinansiraju svoje školovanje) i 120 vanrednih studenata.

Na Visokoj školi za turizam i hotelijerstvo u Trebinju planiran je upis 70 studenata i to 50 redovnih (25 studenata čije se školovanje finansira iz budžeta i 25 studenata koji sufinansiraju svoje školovanje) i 20 vanrednih studenata.

Izvor:Novosti