Katedra za sinologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u saradnji sa Kinotekom Republike Srpske, predstaviće filmskoj publici neka od značajnih filmskih ostvarenja savremene kineske kinematografije tokom trodnevne manifestacije „Večeri kineskog filma“, koja će biti održana od 16. do 18. decembra u Palama.
Prvi je na programu film „Rijeka Sudžou“ koji je režirao Lu Je, jedan od danas najpopularnijih kineskih disidenata, ovjenčan brojnim nagradama na filmskim festivalima širom svijeta.

Sudžou je rijeka koja teče kroz Šangaj, rezervoar prljavštine, haosa i siromaštva, viđen očima režisera, ali i mjesto susreta za uspomene i tajne.
Film je nagrađen na festivalima u Portugalu, Parizu, Roterdamu, Tokiju i Beču, ali je istovremeno u Kini naišao na brojne kritike i zabrane.

U subotu, 17. decembra biće prikazan akciono-ljubavni epski spektakl „Prokletstvo žute hrizanteme“, koji je režirao jedan od najistaknutijih kineskih sineasta današnjice Džang Jimou, sa kineskim mega zvijezdama Čau Jun Fat i Gun Li u glavnim ulogama.

Film je osvojio 12 nagrada i 30 nominacija, među kojima i nominaciju za Oskara za najbolju kostimografiju a, između ostalog, osvojio je i tehnički Gran pri na festivalu u Kanu. Inače, procjenjuje se da je sa uloženih 45 miliona dolara ovo najskuplji film u istoriji kineske kinematografije.

U nedjelju, 18. decembra, na programu je romantični film „Tih godina“ u režiji Džang Jibaija, koji prati odrastanje grupe prijatelja i njihov razvoj krajem devedesetih godina prošlog i u prvoj deceniji novog vijeka, baveći se problemima sa kojima se suočavaju i događajima koji će im promijeniti život. Ovaj film je titlovan na engleski jezik.

Program će biti održan u Art Galeriji „G 3″, sa početkom u 19.00 časova, a ulaz za publiku je slobodan.