Mali je broj sportista u Istočnom Sarajevu koji mogu da se pohvale činjenicama da su kandidati za olimpijske igre i da su višestruki prvaci BiH u olimpijskom sportu kao što je plivanje. Jedna od takvih je Tina Tadić, naša sugrađanka kojoj je opština Istočno Novo Sarajevo odlučila pomoći u razvoju njene sportske karijere. Tina trenira plivanje već sedam godina i u proteklom periodu je osvojila 451 medalju i 29 pehara što dovoljno govori o uspjehu izvrsne sportistkinje. Članica je plivačkog kluba „Sharks“ iz Sarajeva. Tina je dosada učestvovala na brojnim lokalnim i internacionalnim takmičenjima (Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Njemačka, Slovenija, Malta) i gotovo uvijek se vraćala samo sa zlatnim medaljama i oborenim državnim rekordima. U ovom trenutku je bez ikakve konkurencije u BiH u svojoj kategoriji, ali i u regiji.
Ona je višestruka državna prvakinja u kategoriji do 14 godina i nosilac nekoliko državnih rekorda u disciplinama 50 m prsno, 100 m prsno, 200 m prsno, 50m delfin. Njen najnoviji uspjeh je ulazak u reprezentaciju BIH.
Na proteklom Ljetnom prvenstvu BIH osvojila je 10 medalja (5 zlatnih,¸4 srebrne i 1 bronzanu) i postavila dva nova rekorda na 100 m i 200 m prsno. Pored izuzetnih sportskih rezultata, Tina je istovremeno i odlična učenica. Tina živi plivanje, cilj joj je odlazak na Olimpijadu. Njeni dosadašnji uspjesi i isplivana vremena, govore da je taj odlazak vrlo realan već za Tokio 2020. godine.
Čast nam je što ovakav biser živi u našoj sredini i Opština Istočno Novo Sarajevo će u skladu sa svojim mogućnostima uvjek podržavati ovakve talente i želimo Tini puno uspjeha u daljem radu.

Izvor: Opština Istočno Novo Sarajevo