Istočno Sarajevo jedini je, trenutno, grad u Bosni i Hercegovini koji je ušao u zajednicu tzv. „pametnih gradova“. Najnovija aktivnost koja bi trebalo da bude realizovana u okviru projekta jeste uvođenje „pametnog gradskog prevoza“, odnosno, instalisanje sistema kojim će usluga javnog gradskog prevoza biti znatno unaprijeđena.

Projekat podrazumijeva uspostavljanje softverskog sistema u Gradskoj upravi i direkcijama gradskih prevoznika, kojim bi se omogućilo stalno praćenje situacije na terenu; trenutna lokacije autobusa, eventualna kašnjenja, saobraćajne gužve, broj putnika u autobusima, vrijeme dolaska autobusa na stajališta…

Građanima bi bilo omogućeno da putem aplikacije na mobilnom telefonu ili računaru u svakom trenutku imaju sve potrebne informacije o gradskom prevozu, u realnom vremenu, kako bi izbjegli saobraćajne gužve i duga čekanja na autobuskim stajalištima.
„Benefite od ovog projekta imaće svi; lokalna zajednica, autoprevoznici i, što je najvažnije, sami građani, odnosno, korisnici usluga“, rekao je, predstavljajući projekat na sastanku sa predstavnicima gradskih prevoznika u Gradskoj upravi, Aleksandar Mastilović, profesor na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka.

Mastilović je objasnio da je ovo pilot projekat koji bi, s obzirom na pozitivna iskustva iz prakse, u narednih godinu dana trebalo da pokaže svoje dobre strane, a nakon toga moguća je njegova nadogradnja i usavršavanje.

Predstavnici autoprevoznika pohvalili su ovu inicijativu gradskih vlasti i Gradske razvojne agencije, istakavši da će i oni sami instalisanjem „pametnog“ sistema u vozila gradskog prevoza imati potpuni pregled stanja i potreba na terenu, te smanjiti troškove.
Predsjednik Skupštine grada Miroslav Lučić izrazio je zadovoljstvo zbog pozitivnih reakcija gradskih prevoznika, s obzirom na to da se sve nove ideje prihvataju sa određenim strahom i otporom, dodavši da ovo treba da bude zajednički projekat svih učesnika.

Direktor Gradske razvojne agencije Mladenka Pandurević rekla je da su se u evropskim zemljama ovakve investicije pokazale kao vrlo korisne i da bi bilo dobro da ta pozitivna iskustva prenesemo kod nas. „Značajno je i to što bi na ovaj način bili korak ispred ostalih gradova u BiH kad je riječ o uvođenju novih tehnologija koje iz dana u dan napreduju, a koje i mi treba da pratimo, bez obzira na određeno nepovjerenje koje u početku imamo prema inovacijama“, rekla je Pandurevićeva, dodajući da prevoznici neće biti opterećeni bilo kakvim nametima, jer će sve troškove snositi Grad Istočno Sarajevo i Gradska razvojna agencija.

Zaključeno je da prevoznici gradskom Odjeljenju za prostorno uređenje, saobraćaj i stambeno-komunalne poslove dostave svoje ideje i naznače potrebe za određenim informacijama koje bi trebalo da budu ugrađene u sistem, kako bi implementacija projekta počela od 1. oktobra.

Projekat u potpunosti finansira Grad Istočno Sarajevo u saradnji sa Gradskom razvojnom agencijom i Elektrotehničkim fakultetom u Istočnom Sarajevu.

Ako sve bude teklo predviđenom dinamikom, sistam „pametnog gradskog prevoza“ u Istočnom Sarajevu trebalo bi da počne funkcionisati od proljeća naredne godine.

Izvor: Grad Istočno Sarajevo