Uprava bolećljiva, igrači bezobrazni

uprava slavije igraciSLAVIJA

Analiza učinka premijerligaša u sezoni 2015./2016.

Prokockana jesenja bodovna zaliha – Unutrašnji nemiri skupo plaćeni

Nakon 14 godina igranja u Premijer ligi BiH, Slavija iz Istočnog Sarajeva ispala je i preselila se u Prvu ligu Republike Srpske. Tako je neslavno završena sezona za nama, a ostao je gorak ukus i pitanje da li je sve moralo biti ovako?

Imala je Slavija, u prvom delu sezone, sve u svojim rukama, a onda se u nastavku sve rasulo. Na zimsku pauzu otišla je sa 25 osvojenih bodova, što je bilo devet više u odnosu na Olimpic, koji je tada bio ispod linije opstanka i u tom trenutku nalazila se u grupi timova koji su ”sigurni”.

Ko je kriv!?

Postavlja se pitanje ko je kriv za ovu neuspješnu sezonu? Nema  tu dileme – Uprava kluba koja je dozvolila pojedinim igračima nedisciplinu, javašluk, mešetarenje… Nisu ih na vrijeme sankcionisali!

Sve je počelo u decembru odlaskom trenera Darka Vojvodića.  Sa njim se pregovaralo oko nastavka saradnje, jer mu je bio istekao dogovor o angažmanu. Nisu se dvije strane našle, tačnije Vojvodić je odlučio da ide dalje! Napustio je ekipu, a klupski čelnici su krenuli u potragu za novim šefom. Dugo su tragali i na kraju se odlučili za Veljka Dovedana, čovjeka koji je svoju karijeru pravio u Grčkoj. Jedan dio klupske uprave, priča se, nije ga podržavao, već je  počeo odmah da ga ruši, ogovara, omalovažava.

Dovedan nije ni stigao u tabor Slavije, a već su ga čekale otrovne strelice i fudbaleri koji su imali, nečije, zeleno svjetlo za napad.

Spalević unio nemir

Tražio je on od fudbalera da prihvate visoki presing, da se što manje igra pred golom Slavije, ali je to izgleda bila inicijalna kapisla da ga nekolicina starijih igrača predvođenih Darkom Spalevićem dočeka na nož. Zvali su oni iz Bara, gdje se ekipa pripremala, opoziciju u Upravi i pričali protiv Dovedana i njegovih  metoda rada. On se nije htio mijenjati i spuštati se na nivo pojedinih igrača.  Držao je i do svog i digniteta, ali, na žalost, igrači to nisu to prihvatili. Neposredno pred početak drugog dijela šampionata održan  je sastanak igrača i opet jednog dijela uprave kluba i na njemu su fudbaleri iznijeli niz zamjerki na Dovedana i njegov način rada. Opet im je smetalo to što je on od njih tražio.

Bila je ovo prva greška klupskih čelnika. Nisu reagovali. Dovedan je ostao, a igračima niko nije skrenuo pažnju da se tako ne može raditi. Nakon meča sa Travnikom, u kojem je Slavija ostala bez dva boda na domaćem terenu došlo je do novog sukoba igrača i trenera. Tačnije fudbaleri su opet verbalno napali Dovedana, a uprava opet nije reagovala. Doduše, održana je sjednica Disciplinske komisije i bilo je odlučeno da se trojica fudbalera kazne (Darko Spalević, Nemanja Vejnović i Igor Radovanović). Donesene su i odluke, ali nisu nikada sprovedene u delo. Opet se odlučilo povlađivati igračima. Nova greška, ko zna koja u nizu.

Milko Đurovski dočekan na nož

Nakon što je Dovedan napustio klub, stigao je Milko Đurovski i mnogi su mislili da je samovolji igrača došao kraj. Ime Đurovskog ”zvonilo” je i Istočnim Sarajevom i bh. ligom. No, to nije bilo po volji jednom dijelu igrača. Onim najiskusnijim, predvođenim Darkom Spalevićem, koji je redovno uzimao 2.000 maraka mjesečno, dok se većina njih zadovoljavala sa 300 maraka. Pojedinci (Nemanja Vejnović) su otvoreno pričali kako njih nije ni briga šta će se dešavati sa Slavijom.

Rekli su  da će oni sve izdržati i da će napustiti klub, koristeći pri tome i kojekave vulgarnosti. Opet se preko svega prešlo, da bi se došlo do štrajka pred meč sa Rudar Prijedorom.

Pet dana pred ovaj susret, fudbaleri su odlučili da neće da treniraju, a pojedinci su govorili da ih podržava pola uprave i da im niko ništa neće moći. Onima koji su se lomili da ne podrže štrajk prijetili su sljedbenici Darka Spalevića.

Uprava na koljenima

Održan je Upravni odbor i donesena je odluka da se dvojica igrača (Darko Spalević i Nemanja Vejnović) otjeraju iz kluba. Opet je, nakon prospavane noći, ostalo mrtvo slovo na papiru, uz obrazloženje da će neki igrači povući ostale i da Slavija neće moći završiti prvenstvo.

Uz svu ovu nedisciplinu išla je i izjava mnogih igrača  ”Koliko para-toliko muzike”, aludirajući na prikazane igre, borbenost, htijenje. Opet je klupska uprava prećutala i zabila glavu u pijesak.

Nakon što se prešlo preko ovoga,  kola su krenula niz brdo. Slavijinim ”zvijezdama” više nije valjao ni Milko Đurovski, a o igrama ne treba trošiti reči. Na kraju, završili su na 12. poziciji i napustili društvo najboljih, koje nisu ni zaslužili.

Dan nakon završetka šampionata svi igrači sa strane napustili su Istočno Sarajevo. Mnogi od njih su iskreno rekli da su fudbaleri glavni krivci, jer se nisu mogli gledati od mržnje u svlačionici, ali i apostrofirali slabosti Uprave i konstatovali da je dozvoljeno i previše javašluka. Neki su radili šta su hteli i kako su hteli i poslali Slaviju u niži rang.

Zbog svega što im je dozvoljeno krivicu, kažu oni, moda da snosi i klupska uprava. Da je reagovala kako treba i na vrijeme, možda bi danas mnogo šta u Slaviji bilo drugačije. Ne bi se sada razmišljalo o Prvoj ligi Republike Srpske. Ne bi se stadionom u Istočnom Sarajevu čulo – Uprava napolje!!!

Rezultati:

Slavija – Velež 1:1

Mladost DK – Slavija 1:1

Slavija – Sloboda 0:1

Olimpic – Slavija 2:3

Slavija – Drina 1:0

Travnik – Slavija 0:0

Slavija – Sarajevo 1:0

Zrinjski – Slavija 4:0

Slavija – Čelik 2:1

Rudar Prijedor – Slavija 2:2

Slavija – Široki Brijeg 0:0

Slavija – Borac 3:0

Radnik – Slavija 2:1

Slavija – Vitez 0:1

Željezničar – Slavija 0:0

Velež – Slavija 0:3

Slavija – Mladost DK 1:1

Sloboda – Slavija 4:0

Slavija – Olimpic 1:0

Drina – Slavija 1:1

Slavija – Travnik 0:0

Sarajevo – Slavija 3:0

Slavija – Zrinjski 0:1

Čelik – Slavija 2:0

Slavija – Rudar Prijedor 0:0

Široki Brijeg – Slavija 4:0

Borac – Slavija 2:1

Slavija – Radnik 2:1

Vitez – Slavija 2:0

Slavija – Željezničar 1:1

Strijelci:

9 – Spalević

5 – N.Pušara

3 – Rovčanin

2 – Barić

1 – Vejnović, Kartal, Arsenijević, Jovanović, Marušić, Simović

Nastupi:

Lučić 28 (2520), Ristić 28 (2486), Barić 28 (2203), Arsenijević 24 (2083), Marković 24 (2045), Vejnović 27 (2042), Kartal 24 (2030), Čomor 24 (2021), Spalević 25 (1961), Grujičić 23 (1719), N.Pušara 21 (1225), Rovčanin 16 (1192), Zeba 18 (1187), Bošković 11 (990), Simović 22 (853), Marušić 7 (549), Radovanović 9 (487), Papaz 5 (382), Jovanović 6 (370), Krmar 7 (368), Pliska 5 (227), Kubura 2 (180), Bilić 2 (180), Đip 3 (113), Hasković 3 (109), Lalović 3 (66), Zečević 1 (46), Berjan 8 (37), Sinđić 2 (36), A.Pušara 7 (25), Pervan 2 (2), Bjeloš 1 (1).

Kartoni:

Žuti: Vejnović 9, Marković 8, Grujičić 7, N.Pušara 6, Rovčanin, Lučić, Kartal, Čomor, Ristić 5, Zeba, Spalević, Bošković, Arsenijević 4, Barić, Krmar 3, Radovanović 2, Simović, Đip, Zečević, Papaz, A.Pušara 1.

Crveni kartoni: Spalević, Čomor 2, Marković, Arsenijević, Đurovski 1.

Izvor:SportDC

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Sponzorisano