02:24 Izvori iz sigurnosnih snaga turske za AA su saopćili da je utvrđen identitet 104 osobe koje su učestvovale u pokušaju puča u Istanbulu i da je jedan dio njih već lišen slobode.

Turske snage sigurnosti poduzimaju potrebne mjere i svih 104 do sada identificirana učesnika pokušaja puča bi do jutra trebali biti iza rešetaka. Isti izvor javlja da među identificiranim učesnicima ima i bivših pripadnika snaga sigurnosti koji su ranije suspendovani zbog povezanosti sa terorističkom organizacijom Fetullahci (FETO/PDY).

02:21 Turski premijer Binali Yildirim: Svi naši komadanti su na zadatku. Isto tako i oficiri nižeg ranga su na svojim mjestima. Naš narod je žrtvovao sebe kako bi otklonio ovu nevolju. Ako Bog da i otklonit ćemo. Neka naš narod bude miran”, izjavio je turski premijer Binali Yildirim.

02:15 U napadu na Veliku narodnu skupštinu Republike Turske ranjeno je 12 osoba, od toga dvije teško.

02:13 Turske snage sigurnosti počele su provoditi hapšenja vojnike koji su kao pripadnici terorističke organizacije Fetullahci (FETO/PDY) pokušali izvesti puč protiv Vlade, javlja Anadolu Agency (AA).

Hiljade građana stigle su i do sjedišta TRT-a koji su također okupirali vojnici odani terorističkoj grupi FETO/PDY. Građani hvataju vojnike i predaju ih policiji, Do sada su tako neutralizirana najmanje četiri vojnika, među kojima i jedan oficir.

Grupa vojnika koja je učestvovala u pokušaju pobune protiv turske Vlade počeli su se povlačiti od sjedišta Sigurnosnih saga u Ankari, a prema tom kompleksu kreće se velika masa građana koji su izašli na ulice kako bi podržali Vladu.

02:08 Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je na poštivanje demokratskih institucija i ustava Republike Turske, nakon što je u ovoj zemlji večeras došlo do pokušaja pokretanja puča od strane grupe pripadnika turskih oružanih snaga koji su odani terorističkoj organizaciji Fetullahci PDY.

U pisanoj izjavi Stoltenberga navedeno je kako je obavio telefonski razgovor sa šefom turske diplomatije Mevlutom Cavusogluom, te kako izbliza prati dešavanja u Turskoj.

“Pozivam na umjerenost, smirenost i potpuno poštivanje turskih demokratskih institucija i ustava ove zemlje. Turska je vrijedan saveznik NATO-a”, poručio je Stoltenberg.

02:07 Turska državna televizija TRT nastavila redovno emitovanje programa. Vojnici, odani terorističkoj organizaciji FETO/PDY koji su ranije večeras blokirali zgradu TRT-a lišeni su slobode.

01:59 Turski premijer Binali Yildirim: Na oružani pokušaj puča biće odgovoreno svim sredstvima s kopna i iz zraka.

01:52 Na zgradu Velike narodne skupštine Republike Turske (TBMM) bačene su dvije bombe. Poslanici u skupštini evakuisani su u sklonište unutar zgrade.

01:47 Portparol Obavještajne službe Turske (MIT) Nuh Yilmaz izjavio je da načelnik Generalštaba Oružanih snaga Turske Hulusi Akar obnaša svoju funkciju čelnika turske vojske.

01:44 Privedeno je 13 vojnika, pripadnika separatističke terorističke organizacije FETO’PDY koji su pokušali ući u predsjedničku palatu. Trojica su visokorangirani oficiri.

01:36 Glavni zapovjednik Prve armije Republike Turske Umit Dundar je u vezi s posljednjim događajima u Turskoj izjavio da nema potrebe za zabrinutošću, javlja Anadolu Agency (AA).

“Činimo napore da riješimo problem u Istanbulu. Ovi predstavljaju malu grupu unutar Prve armije Republike Turske. Nema potrebe za zabrinutošću. Zajedno s drugim jedinicama koje se nisu pridružile ovima i koji su unutar zapovjednog lanca poduzimamo potrebne mjere”, kazao je Dundar.

Sigurnosni izvori su naveli da je vojnu pobunu pokušala izvesti određena grupa oficira, članova terorističke organizacije FETO.

01:29 Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pozvala na podršku demokratski izabranoj vlasti u Turskoj.

01:25 Šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu izjavio je da su ga nazvali zvaničnici mnogih zemalja i izrazili podršku turskoj vladi nasuprot pokušaju pokretanja pobune od strane grupe pripadnika turskih oružanih snaga koji su odani terorističkoj organizaciji Fetullahci PDY, javlja Anadlu Agency (AA).

„Nazvale su me brojne kolege, uključujući i američkog državnog sekretara Johna Kerryja. Svi oni su poručili da čvrsto stoje iza Vlade Turske i demokracije i da će u tom kontekstu dati potrebne izjave“, izjavio je Cavusoglu.

Uporedo s tim, generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjorn Jagland osudio je pokušaj udara terorističke organizacije FETO/PDY i poručio da su neprihvatljivi pokušaji svrgavanja vlasti koja je izabrana demokratskim putem.

„Vijeće Evrope koje se zalaže za demokraciju, ljudska prava i vladavinu prava nikada neće prihvatiti takve pokušaje svrgavanja vlade koja je demokratskim putem izabrana u Turskoj, zemlji koja je članica ovog Vijeća“, navodi se u Jaglandovoj poruci.

01:21 Pripadnici terorističke organizacije Fetullahci (FETO/PDY) iz helikoptera su otvorili vatru na građane koji su u kolonama krenuli ka sjedištu turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti). U napadu je poginula najmanje jedna osoba, a ima i ranjenih.

01:14 Avion tipa F-16 Vazduhoplovnih snaga Turske oborio je helikopter Sikorsky koji se nalazio pod kontrolom pripadnika terorističke organizacije FETO u pokušaju vojnog udara.

01:10 U napadu iz zraka koji su na zgradu Uprave specijalne policije u Ankari izveli učesnici pokušaja vojnog udara protiv Vlade Turske, pripadnici terorističke organizacije FETO, poginulo je 17 policajaca.

01:08 Vlada Turske saopćila je kako je večerašnji pokušaj pobune protiv vlade izvela grupa vojnika bez komandnog lanca, ali da je vlada i dalje na svom zadatku i da neće dozvoliti da bilo ko ugrozi demokraciju i poredak u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

„Neka svi znaju da je turska vlada, koja je na vlast došla voljom naroda, i dalje na dužnosti i da može sa iste odstupiti isključivo voljom i odlukom naroda. Oni koji su izveli ovaj nezakoniti i podli čin će skupo platiti za to“, navodi se u saopćenju turske vlade.

U saopćenju se također navodi kako građani mogu biti smireni i sigurni da turska vlada nikada neće dozvoliti da tako podli pokušaji destabilizacije zemlje uspiju.

„Svi mogu biti mirni, naše snage sigurnosti su na terenu i poduzimaju potrebne mjere“, navodi se u poruci vlade.

Zgrade televizija, u prvom redu državne televizije TRT, koje su ranije učesnici pokušaja pobune blokirali, očišćene su od učesnika u pokušaju pobune.

01:00 Visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije (EU) Federica Mogherini: “Pozivam na poštovanje prema demokratskim institucijama u Turskoj”.

00:57 Komadant specijalnih snaga Oružanih snaga Turske brigadni general Zekai Aksakalli je u vezi s pokušajem pobune protiv Vlade Turske pokrenute od strane terorističke organizacije FETO izjavio da “razbojnici neće uspjeti.”

00:38 U Istanbulu uhapšen pukovnik i trojica vojnika učesnika u pobuni protiv Vlade Turske.

Putem razglasa u džamijama diljem Turske uče se ezani.

00:33 Sigurnosni izvori: “Vojnu pobunu pokušala izvesti grupa oficira, članova terorističke organizacije FETO/PDY, predvođene Fetullahom Gulenom”

00:31 Mostovi preko Bosfora u Istanbulu, najmnogoljudnijem gradu u Turskoj, djelimično su otvoreni za saobraćaj, a građani se u sve većem broju okupljaju ispred institucija koje su ranije blokirane u cilju pokušaja pobune protiv Vlade Turske i njenih građana, javlja Anadolu Agency (AA). Građani pokušavaju ući i u zgradu državne televizije TRT koju su ranije blokirali pripadnici manje grupe Oružanih snaga, povezani sa terorističkom organizacijom FETO/PDY. U sklopu blokade državne televizije pod prisilom je pročitana i lažna poruka, navodno ispred Generalštaba koju je kasnije odbacio i demantovao ministar odbrane Turske Fikri Isik.

00:13 Brojni građani okupili su se ispred rezidencija turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i premijera Binalija Yilsirima kako bi im uputili poruke podrške u borbi protiv grupe koja je večeras u Ankari i Istanbulu pokušala izvesti pobunu protiv Vlade Turske i njenih građana, javlja Anadolu Agency (AA). Hiljade građana izašli su i na ulice skoro svih većih gradova Turske, uključujući Ankaru, Istanbul, Izmir, Konyu, Adanu i druge gradove. Okupljeni građani osuđuju pokušaj pobune i podržavaju vladu u nastojanju da očuva stabilnost zemlje.

Pored građana, podršku turskoj vlasti upućuju i brojne nevladine organizacije i političke stranke.
Podršku Vladi Turske su uputili i lideri najvećih opozicionih stranaka.

00:11 Nakon što je TURKSAT po prisilnom čitanju lažne poruke iz Generalštaba prekinuo signal TRT-a, napadači učesnici u pobuni protiv Vlade Turske i građana vojnim helikopterom su napali kampus TURKSAT-a. U kampusu je veliki broj civila.

23:53 Građani okupljeni u ulici Vatan u Istanbulu i ispred Generalštaba Oružanih snaga Turske penju se na tenkove u znak protesta protiv pobune protiv Vlade i naroda Turske.

23:50 U blizini jednog od predsjedničkih ureda u četvrti Baštepe u Ankari odjeknulo je nekoliko pucnjeva. Pored toga, veliki broj građana uputio se prema predsjedničkom uredu u znak podrške Vladi Turske.

23:32 Predsjednik Turske Erdogan: “Na pobunu protiv volje naroda naravno da ćemo odgovoriti u skladu s pravom, Ustavom i zakonima. Odgovor će dobiti oni koji čine ovakve korake bili oni u Oružanim snagama, bili manjina ili u nekoj od institucija.”

Erdogan pozvao građane Turske da izađu na ulice u znak protesta protiv vojne pobune. Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je poziv građanima uputio u programu uživo na kanalu CNN Turk.

23:21 Šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu osudio je večerašnje pokušaje pobune protiv Generalštaba u Ankari i Istanbulu, te poručio da ne postoji ovosvjetska sila koja može zaustaviti Tursku na njenom putu demokracije i sreće, javlja Anadolu Agency (AA).

„Do kraja ćemo ostati odani volji našeg naroda i demokraciji. Niti jedna sila nas neće spriječiti na tom putu prosperiteta i sreće“, napisao je Cavusoglu na društvenoj mreži Twitter.

Premijer Turske Binali Yildirim izjavio je večeras da je došlo do pobune protiv Generalštaba turske vojske.

“Takvo što neće biti dozvoljeno. Oni koji to pokušavaju platiće ceh svojih postupaka”, rekao je turski premijer.

23: 19 Turski ministar pravde Bozdag: “Mi nismo Vlada koja će bježati. Samo preko nas mrtvih. Sve nas redom moraju strijeljati, ako žele obustaviti demokratiju. Vlada je na zadatku sa svim svojim odjelima. Sve što je potrebno učiniti na pravnom planu, protiv njih će biti učinjeno. Sve mjere će biti poduzete”, izjavio je turski ministar pravde Bekir Bozdag.

23:17 Ministar odbrane Turske Fikri Isik saopćio je večeras kako informacija o preuzimanju vlasti od strane vojske nije objavljena putem Generalštaba.

“Radi se krivotvorenoj informaciji, zloupotrebi. Molimo da se s pažnjom tome pristupi”, rekao je.

Pripadnici vojske koji su ušli u zgradu državne televizije TRT prisili su voditeljicu da pročita krivotvorenu poruku.

23:16 S ciljem negodovanja zbog pokušaja pobune protiv Generalštaba turske vojske građani u mnogim gradovima Turske izlaze na ulice kako bi osudile taj čin, javlja Anadolu Agency (AA).

Uporedo s tim, brojne nevladine organizacije u Turskoj posredstvom društvenih mrežaosuđuju pokušaj pobune i šalju poruke podrške turskoj Vladi i snagama sigurnosti.

23:10 Sigurnosni izvori: “Došlo je do vojne pobune, izvesti je pokušavaju pripadnici terorističke organizacije Fetullahci paralelne državne strukture (FETO/PDY) u redovima Oružanih snaga.”

23:04 Ministar pravde Turske Bekir Bozdag: “Državno Tužilaštvo u Ankari i Istanbulu pokrenulo je istragu protiv onih koji su izveli pobunu. Pravni postupci su u toku. Snage sigurnosti i druge državne strukture poduzimaju potrebne mjere. Mislim da je korisno da u ovom trenutku naši državljani znaju da Vlada poduzima i da je poduzela potrebne mjere”.

23:03 Predsjednik opozicione Nacionalne narodne partije (MHP) Devlet Bahceli nazvao je večeras premijera Binaliya Yildirim i izrazio podršku Vladi Turske naspram pokušaja pobune. Takav potez okarakterisao je neprihvatljivim.

Premijer Turske Binali Yildirim izjavio je večeras da je došlo do pobune protiv Generalštaba turske vojske.

– Takvo što neće biti dozvoljeno. Oni koji to pokušavaju platiće ceh svojih postupaka – rekao je turski premijer.

Naglasio je da je u pitanju pobuna protiv demokratije.

“U pitanju je pobuna protiv demokratije i volje građana. To nećemo dozvoliti. Nećemo odstupiti od demokratije. Oni koji pokušavaju ovakvo nešto sigurno će platiti ceh.”

Napomenuo je da su sigurnosne snage aktivirane u cilju rješavanja situacije.

“Primijećena je blokada nekih objekata od značaja. Sigurnosne snage su aktivirane u cilju rješavanja te situacije.”

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Turske su pozvani na dužnost u punom kapacitetu.

“Snage sigurnosti su aktivne u punom kapacitetu. Na silu ćemo odgovoriti silom, dali smo jasnu naredbu.”

U Centru za obuku specijalne policije u Ankari odjeknula je jaka eksplozija, javlja Anadolu Agency (AA).
Reporter AA javlja da je nakon eksplozije u kompleksu specijalne policije u distriktu Golbasi izbio požar.

Direkcija za borbu protiv terorizma u Istanbulu je na zahtjev Tužilaštva pokrenula istragu u vezi sa posljednjim dešavanjima u Turskoj.