Bilježe se teškoće u saobraćaju i više nesreća, a velika je i opasnost od sniježnih odrona u visokom gorju.

SLOVEN SNJEG

Većina zemlje je pod sniježnim pokrivačem debelim u prosjeku 25 centimetara [Fena / STA]
Zbog obilnih snježnih padavina u Sloveniji je u četvrtak bez električne struje ostalo desetak hiljada potrošača, najviše na području Ljubljane i Dravograda, bilježe se teškoće u saobraćaju i više nesreća, a velika je i opasnost od sniježnih odrona u visokom gorju.

Meteorolozi za četvrtak i petak najavljuju poboljšanje vremenskih prilika, uz zadržavanje niskih temperatura, no snijeg u nekim dijelovima zemlje još pada.

Većina države je pod sniježnim pokrivačem debelim u prosjeku 25 centimetara, a u gorskim predjelima i blizu 40 centimetara.

Zbog težine snijega lomile su se preko noći grane drveća, izazivajući zastoje u prometu na više lokalnih cesta te prekide električnih vodova.

Na području Ljubljane u četvrtak ujutro je bez električne energije bilo približno 4.000 potrošača, ali dežurne službe rade na popravci vodova, a isto toliko pogođeno je nestankom struje na sjeveru države oko Dravograda te na području Maribora.

Opasnost od lavina

Zbog obilnog snijega zatvoren je tunel Karavanke prema Austriji te gorski granični prijelazi Vršič, Ljubelj i Korensko sedlo.

Dežurne službe ne preporučuju odlazak u planine zbog opasnosti od lavina, ali nekoliko skijališta zbog novog snijega očekuje veću posjetu tokom vikenda.

Na Vogelu je na 50 centimetara podloge palo novih deset centimetara snijega, a skijaške staze, najavljuje se, ostat će otvorene najmanje do ponedjeljka.

Slovenski meteorolozi očekuju kako će se vremenske prilike, nakon polarnog vala posljednjih dana, idućih dana smirivati, ali će temperature za ovo doba godine ostati neuobičajeno niske, zbog čega se mogu očekivati štete na nekim poljoprivrednim kulturama i u voćarstvu, prenosi agencija Hina.

Izvor: ALJAZEERA