Supernana Ummiye: Napisala 15 pozorišnih tekstova, nagrađena u New Yorku, igrala s Ronaldom

Ummiye Kocak (60), stanovnica malog mjesta Arslankoy u blizini južnog turskog grada Mersina, danas bi bila sasvim obična starica da prije 15 godina u svom selu nije osnovala pozorišnu grupu za žene, napisala tekstove 15 pozorišnih predstava, imala preko 10 hiljada nastupa u pozorištu, režirala film, nagrađivana u New Yorku, te nedavno režirala i igrala u reklamom filmu sa portugalskom zvijezdom Cristianom Ronaldom, piše Anadolu Agency

Foto: AA

Uz sve to, Kocak je žena koja nije imala priliku da pohađa osnovnu školu, a obrazovanje i znanje je sticala samostalno kroz čitanje knjiga i različite literature. Ako se uzme u obzir šta je sve postigla ova majka troje djece, onda se zasigurno može konstatovati da “ako postoji volja, ništa u životu nije nemoguće”.

Upravo život Ummiye Kocak bio je i inspiracija za reklamni film turske telekomunikacijske kompanije Turk Telekom pod nazivom “Dovoljno je da sanjaš”, u kojem su igrali nana Ummiye Kocak i zvijezda španskog Real Madrida Cristiaon Ronaldo.

Kocak je svom novom iskustvu razgovarala sa novinarom AA, te kazala kako je bila vrlo uzbuđena zbog ovog projekta. Prenijela je i svoje impresije o Ronaldu, kojeg je, kako je kazala, pratila od ranije.

– Ronaldo je fino dijete, cijenim ga –

“Ronaldo je jedno fino dijete, jako ga cijenim. Cijenim ga i ponosna sam na njega zbog njegove borbe i onoga što radi. Ranije sam razmišljala o tome da je Ronaldo sanjao da bude ono što danas jeste i to je postigao. Ja sam razmišljala na sličan način, ‘Bog mi je dao pamet, imam sve što mi treba. Iako živim na selu, ja ću biti na vrhu’. Tako sam razmišljala, mada sam imala strah da to se bi priznam”, kazala je Kocak, te dodala:

“Vremenom sam ipak shvatila da je sa strpljenjem, uz puno odricanja, i bez odustajanja sve moguće. Mislim da sam to i dokazala.”

Povodom snimanja reklame boravila je u Madridu, gdje se sastala sa Cristianom Ronaldom. Istakla je kako je došlo do srdačnog zagrljaja sa Ronaldom tokom susreta, a za Portugalca kaže kako ju je oduvijek impresionirao njegov uspjeh u sportu, kao i to što pomaže slabijima.

“On je meni pokazao svoju, a ja njemu svoju ljubav. Kada sam ga zagrlila kazala sam mu ‘Sine moj’, a on je meni rekao ‘Mommy’”, ispričala je Kocak.

Dodala je kako je tokom snimanja reklame sebi postavljala pitanje da li sanja ili je li zaista stvarno sve što se oko nje dešava.

“Ali Ronaldo je bio tu pored mene, držao me je za ruku. Radili smo zajedno. Jako je prijatan, iskren i nasmijan. Čovjek, baš kao ti i ja. Shvatila sam da sam bez potrebe bila uzbuđena”, poručila je Kocak te dodala kako joj je Ronaldo potpisao i dres koji je poklonila svom sinu.

– Poruka ženama –

Kocak je na kraju dodala kako žene danas ne smiju niti za bilo šta kazati kako to ne mogu ili neće uspjeti uraditi.

“Od samih snova i sanjanja nema koristi, potrebno je trčati za snovima. Trebamo se što više razvijati i nikada ne smijemo kazati ‘ja to ne mogu’. Mogu to uraditi, zašto ne bih mogla. Zašto se sustra neka žena sa sela ne bi kandidovala i za Oscara. Za ženu ništa nije nemoguće, dovoljno je da ona to želi”, poručila je nana Ummiye Kocak iz Mersina.

Nakon osnivanja pozorišne grupe za žene 2001. godine u selu Arslankoy, napisala tekstove ze 15 pozorišnih predstava. Sa grupom je nastupala širom Turske, pred hiljadama gledalaca.

Napisala je scenario i autorica je filma “Vunena lutka” (Yun Bebek) u kojem govori o nasilju nad ženama. Film je višestruko nagrađivan na festivalima u turskoj i inostranstvu. Film je prikazan i u sklopu Evroazijskog filmskog festivala u New Yorku, a Kocak je tamo proglašena “najboljom filmskom umjetnicom u Evroazijskoj regiji”.